Možda su na lošem glasu, ali ovo je novi IT raj

Izvor: B92, 10.Dec.2016, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možda su na lošem glasu, ali ovo je novi IT raj

Belorusija, bivša država Sovjetskog saveza, poznata po proizvodnji traktora, sada želi da postane Silicijumska dolina istočne Evrope.

Država sa populacijom 9,5 miliona ljudi, smeštena između Rusije i Poljske, ima prilično dobro obrazovano stanovništvo i relativno niske troškove rada. Samim tim, Belorusija je postala jedan od najvećih izbora za outsourcing na području IT industrije, s izvozom koji je u tom segmentu doneo ukupno 705,6 miliona dolara.

Jeftin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvoj proizvoda

Insajderi tvrde da je za dobre rezultate zaslužan Hi Tech Park, tehnološki park smešten u istočnom delu Minska, koji je podstakao uvođenje poreskih olakšica i omogućio stvaranje živahnog ekosistema. Kažu da je Hi Tech Park, uprkos otporu vladajućih struktura, uspeo da stvori okruženje koji podstiče inovacije i tehnološki razvoj.

"Razvoj proizvoda ovde je prilično jeftin", objasnio je Pjotr Ivanicki, direktor u Superhot timu, poljskoj gejmer kompaniji koja je napravila video-igru Superhot.

"Savršeno za razvoj video-igara", kaže.

U Belorusiji, koja se često naziva poslednja evropska diktatura, još uvek dominira državna ekonomija, a predsednik Aleksandar Lukašenko neguje autokratski državnički stil. Uprkos tome, država se više otvara, a Evropska unija ukinula je većinu sankcija, iako i dalje postoji zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava

Poreske olakšice i drugi benefiti

Jedna od najuspešnijih projekata izraslih u Hi Tech Parku je Gejm strim, kompanija koja razvija vide-oigru World of Tanks, brendiranu kao Wargaming Group.

Nikolaj Nebishinets koji radi distribuciju za Wargaming u Rusiji i zemljama regiona kaže da je Hi Tech Park, zbog omogućavanja poreskih olakšica i drugih benefita, odigrao ogromnu ulogu u uspehu kompanije.

Domovina Vibera i MSQRD-a

U Hi Tech Parku nalazi se 164 kompanije sa više od 25 hiljada zaposlenih, i mesto je sa najjačom koncentracijom programera u Belorusiji. Od njih 164, 41 odsto su osnovali beloruski investitori, 35 odsto strani ulagači a 24 odsto fondovi.

Među uspešnijima je Epam Systems, globalni provajder softvera i IT usluge, Viber Media i Masquerade Technologies, ​​koji je baš nedavno svoju selfi aplikaciju nazvanu MSKRD prodao Fejsbuku.

"Bolje nam je da radimo u Belorusiji nego u drugim zemljama, jer je radna kultura i etika, kao i obrazovanje i kvalitet ljudi, na visokom nivou", objasnio je Igor Magazinik, osnivač Vibera i startapa Juno, nove aplikacije za deljenje prevoza sa kojom planira da napadne Uber.

Prednosti u odnosu na ruske programere

Ideja za park nastala je nakon što je direktor Valery Tsepkalo posetio Silicijumsku dolinu. Krajem devedesetih i početkom 2000. godine Tsepkalo je bio ambasador Belorusije u Sjedinjenim Državama i shvatio da nekako mora da zadrži talentovane ljude u sopstvenoj zemlji.

"Učinilo mi se uvredljivim da ako želite da postanete uspešni, morate otići iz Belorusije u Silicijumsku dolinu", kaže.

Prema nekima, beloruske kompanije imaju izvesnu prednost pred ruskim - od starta ciljaju na globalna tržišta i većina beloruskih programerea tečno govori engleski jezik.

Nije sve u politici

Nedavno je u Minsku održana konferencija DevGAMM, na kojoj se pojavilo 1300 učesnika iz Belorusije, Rusije, Poljske i drugih zemalja.

"Beloruska IT zajednica je jako dobra i vrlo prijateljska", izjavio je Sergej Gončar, šef tehnologije za aplikaciju MSQRD koji sada radi kao softverski inženjer u Fejsbuku.

"Zajednica je mala, no svi si međusobno pomažu i poznaju. Mislim da je klima ovde vrlo dobra. "

U Belorusiji ističu da percepcija njihove zemlje kao poslednjeg bastiona diktature u Evropi nije prepreka za ozbiljan biznis.

"Priče o uspehu i skalabilnost biznisa mnogo su važnije od politike", tvrdi Nik Vihouski, suosnivač startapa MeetnGreetMe

"Uspešne priče poput Vibera i Wargaminga služe kao inspiracija."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.