Mljekari iz BiH: Povucite veto za pet dana ili blokiramo uvoz iz Hrvatske

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Avg.2015, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mljekari iz BiH: Povucite veto za pet dana ili blokiramo uvoz iz Hrvatske

SARAJEVO - Bh. mljekari razočarani su potezom Hrvatske, kojim im je onemogućen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju. Dali su vlastima rok od pet dana da pokušaju riješiti problem.

"Ako za pet dana Hrvatska ne povuče veto koji je uložila bez ikakvog razloga, mi će sigurno izaći na granice i svojim tjelima zabraniti uvoz proizvoda iz Hrvatske", poručio je Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja mljekara FBiH.

Oni vjeruju da je razlog za blokadu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << to što BiH što nije podržala zahtjev Hrvatske da ostane u CEFTA-i, te da bude dio Sporazuma o regionalnoj bescarinskoj trgovini i nakon ulaska u EU. Kažu, Hrvatska je samo čekala priliku i iskoristila momenat na vrlo neprimjeren i sramotan način.

"Svakako da ćemo stati na put tome i ovo je samo dokaz koliko Hrvatska slobodno uvozi u BiH sve proizvode i bez ikakve kontrole i tako se ponašaju jer mi to zaslužujemo", kazao je Nikšić.

Prigovor Hrvatske neće uroditi plodom, jer je BiH ispunila sve uslove za izvoz mlijeka, poručuje resorni ministar Mirko Šarović. Tvrdi da nije u pitanju neispunjavanje standarda, već bojazan od konkurencije. Da li će za uvoz 286 proizvoda iz Hrvatske u BiH, naša zemlja odgovoriti kontramjerama, pokazat će se za 15 dana.

"Naša uloga - Ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo - jeste u tome sačekamo tih 15 dana i da probamo riješiti spor s Hrvatskom. Tražili smo od komesara Hahna da ubrza taj proces, s obzirom na to da je BiH nakon ogromnih napora ispunila uslove i nećemo dozvoliti da nam se na ovako administrativan način sprečava trgovinu", ističe ministar Šarović.

Odbijanje Hrvatske na izvoz mlijeka potpuno je neprihvatljivo smatra bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović. Pozvao je vlast da hitno poduzmu mjere u vidu zabrane uvoza proizvoda iz drugih zemalja u BiH. Napominje da kupovinom domaćih proizvoda godišnje možemo ostvariti prihode i do četiri miliona maraka.

Nakon što su ove godine smanjeni poticaji, obustavljena isplata, nakon prirodnih nesreća - poplava u prošloj i suše u ovoj godni, ovakav potez Hrvatske prema proizvođačima mlijeka u BiH još više je ugrozilo proizvodnju. Ukoliko se ne omogući izvoz mlijeka, pitanje je kakve će dodatne posljedice pretrpjeti BiH i Hrvatska.

Nakon što je Evropska komisija odgodila primjenu Odluke o izvozu mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju reagovali su i proizvođači u Semberiji. Mlijekari su dali nadležnim institucijama rok od pet dana da riješe problem sa izvozom mlijeka, u suprotnom će, tvrde, blokirati uvoz iz Hrvatske.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.