Mirović: Vojvodina mora da vraća dugove ali ulaže u razvojne projekte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2016, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Vojvodina mora da vraća dugove ali ulaže u razvojne projekte

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je danas da Vojvodina trenutno radi na restrukturiranju dugova, te da će, ako to uspešno obavi, a zatim dobije i dodatna sredstva za nove projekte, u 2017. napraviti dobre poslove.

Mirović je novinarima nakon izlaganja na Beogradskom investicionim danima rekao da očekuje da će do kraja godine paralelno sa novim budžetom Vojvodina uspeti da refinansira obaveze koje ima.

"U ovom trenutku imamo dve vrste duga. Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je tekući nastao u odnosu na zaduženja kod poslovnih banaka za razne poslove koji su se u prošlosti realizovali u Vojvodini, a nijedan od njih nije doneo indukovanu dobit iz koje bismo mogli da ih vraćamo. Drugi su promašeni poslovi koji su nam neka vrsta kamena oko vrata kada je reč o ukupnom finansijskom potencijalu sa kojim raspolažemo, poput poslova koji se tiču takozvanog Fonda za nove tehnologije", objasnio je Mirović.

Uz napomenu da će Vlada Srbije opredeliti za budžet Vojvodine dodatna sredstva, Mirović je zahvalio Beogradu što je na današnjem skupu omogućio velikom broju vojvođanskih opština da predstave svoje potencijale.

Investitorima nudimo najbolje uslove

Mirović je rekao da je Vojvodina spremna da ponudi investitorima najbolje moguće uslove.

"Pripremamo nove industrijske zone, aktiviramo postojeće i imaćemo dodatne finansijske podsticaje za investitore", rekao je Mirović na Beogradskim investicionim danima u centru Sava.

On je naveo da je to važno zbog motivisanja investitora da dođu u Vojvodinu.

Mirović je dodao i da Pokrajinska vlada planira zajedničke projekte sa Vladom Srbije u oblasti infrastrukture, kulture, zdravstva i poljoprivrede i kao primer naveo zajednički rad na novom objektu Radio-televizije Vojvodine i Kliničkog centra Vojvodine.

On je kazao i da se zajedno radi na Naučno-tehloškom parku čija je vrednost 12,5 miliona evra i da je to zajednička investicija Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada i Novosadskog univerziteta.

Novi objekat treba da još snažnije predstavi Vojvodinu kao IT centar, naveo je Mirović.

Takođe je kazao da će vojvođanska vlada nastaviti sa projektovanjem brzih saobraćajnica od Novog Sada do Zrenjanina.

Govoreći o smanjenju prepreka za investitore Mirović je ukazao da Vojvodina prelazi iz modela učvale birokratske administracije u model brzog odgovora i rešavanja problema.

Beograd primer za druge

Mirović je čestitao Beogradu i njenom gradonačelniku Siniši Malom na velikim investicijama koje je započeo u prethodnom periodu.

Mirović je istakao da se sa strane odlično vidi da "Beograd izgleda veoma dobro", i da je snažnom indukcijom sopstvenog razvoja dobar primer drugima u zemlji.

"Beograd je sa svojim timom i konkretnim rezultatima primer drugim sredinama, često i nama u Vojvodini. Pravi krov celog sistema, međutim, su promene koje se odvijaju na nacionalnom nivou. Jedna opšta ekonomska nova slika Srbije koja treba da motiviše sve više investitora da dolaze i ulažu u zemlju, što je ključ za razgovore koji će danas biti vođeni", objasnio je on.

Mirović je istakao da je najvažnija stvar politička makroekonomska i fiskalna stabilna politika koju vodi Vlada, što se vidi golim okom.

"U našoj zemlji uspostavljena je puna politička stabilnost, a posle izbora i u Vojvodini. Uskoro će i na delu biti svima jasno. Formirali smo kompetentan tim koji ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije. To smo demonstrirali zajedničkom sednicom dve vlade, gde smo pripremili 20 zajedničkih investicionih projekata, a novi model rada vojvođanske vlade je okupljanja oko projekata", poručio je on.

U takvim novim uslovima koncept ekonomskog razvoja treba, kako je naglasio, da motiviše i privuče nove investitore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mirović: Vojvodina priprema još bolje uslove za investitore

Izvor: Beta, 25.Okt.2016

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je Vojvodina spremna da ponudi investitorima najbolje moguće uslove."Pripremamo nove industrijske zone, aktiviramo postojeće i imaćemo dodatne finansijske podsticaje za investitore", rekao je Mirović na Beogradskim investicionim danima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.