Miodrag Kostić kupuje firme za 120 miliona evra

Izvor: Blic, 09.Okt.2011, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miodrag Kostić kupuje firme za 120 miliona evra

MK grupa sada ima problem da uposli novac. Za razliku od drugih kompanija malo smo pošteđeni udara krize jer nismo mnogo kupovali u vreme buma. Sada smo dobili i povoljan kredit od EBRD-a od 80 miliona evra. Sa druge strane i tržište nam ide naruku jer je mnogo firmi koje su u finansijskim problemima, rekao je Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe, odgovarajući na pitanje kako će finansirati najavljena preuzimanja nekoliko kompanija u Srbiji i regionu, a koja prema aktuelnim tržišnim cenama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrede oko 120 miliona evra.

Najnovija vest je da Kostić trenutno pregovara sa vlasnikom "Karneksa”, firmom koja na Beogradskoj berzi vredi oko 26 miliona evra. Prema saznanjima "Blica” pregovori traju nekoliko meseci, a londonski "Ašmor” koja rukovodi ovom industrijom mesa, je više nego voljan da izađe iz investicije u Vrbasu.

Sezonu investiranja Kostić je otvorio nedavnim puštanjem u rad silosa u Ukrajini vrednog 20 miliona evra i kupovinom "Brodogradilišta Apatin” za oko 1,5 milion evra. Ova vojvođanska firma je prethodno bila u stečaju, a njena ukupna dugovanja su dostigla 12 miliona evra. Upućeni navode da je najveća vrednost brodogradilišta zemljište od 9,5 hektara. Prednost je i to što su brodovi iz Mađarske i Hrvatske godinama remontovani u Apatinu.

Vlasništvo Miodraga Kostića

- U Srbiji obrađuje 20.000, a u Ukrajini 30.000 hektara zemlje,

- Šećerane u Baču, Vrbasu, Pećincima i Kovačici

- MK Commerc se bavi trgovinom poljoprivrednim proizvoda, semenskom robom i šećerom

- Na Kopaoniku je vlasnik dva hotela "Grand” i "Femili” , apartmana Sunčani vrhovi i restorana nacionalne kuhinje

- Vlasnik firme "Maradik Holidej Resort” koja poseduje jezero Šelevrenac na Fruškoj Gori veličine 65 hektara

- Brokerska kuća MV Investment

- 46 odsto kapitala u "MK Fintel Wind”, firmi za proizvodnju „zelene" električne energije

Kostić paralelno radi i na kupovini grčke kompanije "Helenik šugar” koja ima dve šećerane u Srbiji i pet u Grčkoj. Tender je u toku, a od prvobitno desetak konkurenata, u igri su ostale MK grupa i bugarski "Liteks” koji se bavi trgovinom.

- Imamo velike šanse, jer smo proizvođači šećera. Iz trke su ispali i najozbiljniji konkurenti, nemačke kompanije Su i Nord cuker - kaže naš izvor, dobar poznavalac poslovanja MK grupe.

Grčke šećerane na Atinskoj berzi vrede oko 35 miliona evra, ali poznavaoci tvrde da bi cena u prodaji trebalo da bude manja.

-Od sedam šećerana najbolja je Crvenka. Šećerana u Žablju je na ivici likvidnosti, a od pet fabrika u Grčkoj, samo jedna radi. Grčka kompanija je prošle godine imala gubitak od 18 miliona evra, a i ove godine očekuju minus od 16 miliona - kaže naš izvor.

Ako MK grupa kupi ovu kompaniju, tada bi Kostić držao blizu 80 odsto tržišta šećera u Srbiji. Da li će to i biti moguće, odlučiće u narednih mesec dana, Komisija za zaštitu konkurencije.

Kostić je zainteresovan i za kompanije u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj, potvrdili su nam u MKG. Među njima je i „Žito" iz Slovenije gde su dali ponudu za preuzimanje 50,5 odsto kapitala. Ovo je najveći proizvođač pekarskih proizvoda u Sloveniji, a vrednostfirme na berzi je oko 18 miliona evra. Poznavaoci tvrde da je sad pravi trenutak za kupovinu preduzeća jer su mnoge firme u gubicima.

Marko Mićanović iz konsultantske kuće "Altis” kaže da su Kostiću šećer i žito doneli dobru zaradu. Tvrdi da njegove akvizicije govore i da ima podršku banaka jer bi sva preuzimanja bila teško moguća bez podrške finansijskih insitutcija.

Povezane vesti: Kostić bi da kupi i „Karneks“ Miodrag Kostić kandidat za kupca „Karneksa“

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.