Ministarstvo najavljuje ukidanje pomoći radnicima na crno

Izvor: Studio B, 27.Avg.2014, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo najavljuje ukidanje pomoći radnicima na crno

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavilo je danas ukidanje novčane pomoći za neprijavljene radnike koji primaju naknadu za nezaposlene.

Inspektorat za rad utvrdio je prilikom vanredne kontrole da pojedini poslodavci angažuju osobe bez ugovora o radu, koja istovremeno primaju pomoć kao nezaposleni, saopštilo je to Ministarstvo.

"Inspekcija će po službenoj dužnosti obavestiti Nacionalnu službu za zapošljavanje o licima zatečenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na radu 'na crno' a koja su primaoci novčane naknade, i protiv njih će se povesti postupak za ukidanje prava na naknadu", navodi Ministarstvo za rad.

Na ovaj način u budžet Srbije ne uplaćuju se porezi i doprinosi po osnovu zaposlenosti, a s druge strane iz budžeta se troše sredstva za isplatu novčanih naknada za lica koja faktički nisu nezaposlena, već su radno angažovana "na crno", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da poslodavci kažu da su prinuđeni da tako angažuju radnike zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, kao i da te osobe ne pristaju na zaključenje ugovora o radu i prijavu na obavezno socijalno osiguranje jer time gube pravo na novčanu pomoć.

Inspekcija rada apeluje na poslodavce da zaključuju ugovore o radu s angažovanim licima i da ih prijavljuju na obavezno socijalno osiguranje, jer su u suprotnom predviđene kazne.

Za angažovanje suprotno Zakonu o radu pravnim licima zaprećena je novčana kazna u iznosu od 800.000 do 2.000.000 dinara, preduzetnicima od 300.000 do 500.000 dinara, dok je za odgovorna lica u pravnim licima zaprećena kazna od 50.000 do 150.000 dinara. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo najavljuje ukidanje pomoći radnicima na crno

Izvor: Beta, 28.Avg.2014, 01:54

BEOGRAD, 27. avgusta 2014. (Beta) - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavilo je u sredu ukidanje novčane pomoći za neprijavljene radnike koji primaju naknadu za nezaposlene...Inspektorat za rad utvrdio je prilikom vanredne kontrole da pojedini poslodavci angažuju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.