Ministarstvo: Dali smo bankama preporuke za dužnike u švajcarcima

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Dali smo bankama preporuke za dužnike u švajcarcima

Iz Ministarstva finansija poručili su večeras da su bankama dali preporuke vezano za građane koji imaju kredite u švajcarskim francima, a koje bi trebalo da uzmu u obzir platežnu moć svakog pojedinačnog klijenta i njegovog domaćinstva, kao i tržišne okolnosti kada se zadužio.

Preporuke se, prema navodima ministarstva, ne mogu tumačiti kao pokuššaj meššanja u slobodu ugovaranja, ali podrazumevaju da će ih banke razmotriti i primeniti na osnovu individualnog pristupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svakom klijentu.

- Očekuje se da banke i njihovi klijenti, uvažavajući preporuke, pronađu međusobno prihvatljiv način za prevazilaženje situacije - poručuju iz ministarstva dodajući da je situacija komplikovana jer je švajcarac jačao u odnosu na evro i dinar, a istovremeno je pala cena stanova na domaćem tržžišštu.

To je, kako je navedeno, uslovilo da veliki broj građana izgubi mogućnost da redovno plaća rate bakama.

- U okviru analize sagledana su i rešenja koja su primenjena, ili se razmatraju u drugim zemljama koje su se suočile sa sličnom problematikom - navode u Ministarstvu.

Resorno ministarstvo podseća da je Vlada Srbije formirala Radnu grupu kako bi pomogla gradjanima zadužženim u ššvajcarskim francima, i to na inicijativu premijera Aleksandra Vučića.

Preporuke su, kako navode, i nastale tako što je Radna grupa završila detaljnu analizu svih raspoloživih podataka o čemu je informisala predstavnike dužnika i predstavnike banaka.

U sastav Radne grupe su, osim ministra finansija i njegovih saradnika bili uključeni predstavnici Narodne banke Srbije i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, a u radu aktivno i zapažženo učeššće imali su i predstavnici Udružženja Efektiva, Udružženja banaka Srbije, kao i predstavnici ššest domaćih banaka sa najvećim brojem odobrenih stambenih kredita u švajcarskim francima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Moguć reprogram kredita za samohrane majke, nezaposlene...

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2015

Ministarstvo finansija predložilo je bankama da određenim kategorijama građana koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima ponude reprogram duga, i to pre svega samohranim majkama, onima koji su tim kreditom kupili prvi stan, nezaposlenima, osobama sa invaliditetom koji je nastao zbog nesreće...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.