Ministarstvo: Analiziramo kukuruz

Izvor: B92, 04.Maj.2016, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Analiziramo kukuruz

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo danas da je u toku analiza uzoraka kukuruza za koji se tvrdi da sadrži aflatoksin.

Nakon dobijanja obaveštenja Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje za hranu (RASF) o tome da je nađen aflatoksin u kukuruzu iz Srbije, fitosanitarna inspekcija obavila je kontrolu kod izvoznika i uzeti uzorci su poslati na analizu, koja je u toku, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Mediji su preneli da je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za hranu RASF nedavno obavestio nadležne službe u Srbiji da je pronađen aflatoksin u proizvodima od kukuruza koji su poreklom iz Srbije.

U Ministarstvu navode da se notifikacija odnosi na nalaz aflatoksina B1 u kukuruzu koji je namenjen za izvoz, odnosno kupcu u Italiji.

"Nakon dobijanja obaveštenja Uprava za zaštitu bilja - fitosanitarna inspekcija je izvršila kontrolu kod izvoznika pri čemu su uzeti uzorci i isti poslati na analizu u laboratoriju. Analiza uzorkovanog kukuruza još nije gotova", navode u ministarstvu.

Ukazuju da u poslednje vreme nije bilo notifikacija za povećan sadržaj mikotoksina u kukuruzu, za rod 2015. godine.

U toku 2015. i ove godine fitosanitarna inspekcija je obavila kontrole kukuruza (rod 2015.), kod oko 250 skladištara odnosno poljoprivrednih gazdinstava na prisustvo mikotoksina u kukuruzu i tom prilikom uzela uzorke.

Do sada je uzeto oko 700 uzoraka i kod 15 njih je utvrđen povećan sadržaj mikotoksina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.