Ministarka: Stabilno finansiranje poljoprivrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: Stabilno finansiranje poljoprivrede

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da Zakon o finansiranju poljoprivredne proizvodnje treba da uspostavi stabilan sistem finansiranja, koji će omogućiti da poljoprivrednici lakše i povoljnije dođu do novca kada im je najpotrebniji.

Bogosavljević Bošković je na predstavljanju tog zakona u Privrednoj komori Beograda, navela da je on projekat Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Organizacije UN za hranu i poljoprivredu
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
(FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoju, navodi se u saopštenju beogradske komore.

Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje usvojen 25. novembra 2014, a njegova primena počije 1. januara 2015.

Ona je ocenila da je zakon "od izuzetnog značaja za poljoprivredu, koja sa 11,4 odsto učestvuje u bruto domaćem proizvodu i sa više od 23 odsto u izvozu Srbije".

"U 2013. godini u ovoj grani zabeležen je suficit od 927 milijardi evra. Vrednost spoljnotrgovinske razmene iznosila je 3,3 milijarde evra a pokrivenost uvoza izvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila je 175 procenata", kazala je ministarka.

U saopštenju se podseća da zakon poljoprivrednicima olakšava pristup izvorima finansiranja pred setvu ratarskih kultura i time stvara mogućnost za uspostavljanje predžetvenog finansiranja (na zeleno).

Radi se o kratkoročnim sredstvima, kreditori će moći da budu komercijalne banke i prerađivači, a korisnici će kredit, prema ugovoru sa poveriocima, vraćati u novcu ili robi.

Jedna od novina je uvođenje korišćenja zaloge na budući rod kao sredstvo za obezbeđenje pozajmice od kreditora, koja će se takođe, registrovati u APR-u.

Uvodi se i mogućnost da se založnim pravom, pored novčanih obaveza, obezbede i ugovori sa ugovorenim robnim obavezama.

Zakon unosi i dodatnu pravnu zaštitu za poverioce jer dužnik prema ugovoru o finansiranju mora da ispuni svoju obavezu i u slučaju nemogućnosti ispunjenja zbog nastanka objektivnih razloga i više sile.

Sa aspekta kreditora, isključivanje negativnih efekata rizika više sile, koji su često prisutni u poljoprivredi, trebalo bi da utiču i na smanjenje troškova finansiranja.

Takvo rešenje, kako je ocenjeno, predstavlja i podsticaj razvoju tržišta osiguranja, kroz ponudu različitih modela zaštite od rizika za slučaj više sile.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zakon uspostavlja stabilno finansiranje poljoprivrede

Izvor: Beta, 18.Dec.2014

BEOGRAD, 18. decembra 2014. (Beta) - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je u četvrtak da Zakon o finansiranju poljoprivredne proizvodnje treba da uspostavi stabilan sistem finansiranja, koji će omogućiti da poljoprivrednici lakše i povoljnije dodju do novca kada...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.