Mihajlovićeva najavljuje rast udela građevinarstva u BDP-u

Izvor: RTS, 25.Avg.2016, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlovićeva najavljuje rast udela građevinarstva u BDP-u

U naredne četiri godine udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu Srbije trebalo bi da bude najmanje sedam odsto, najavila je ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.
Ministarka Mihajlović je u intervjuu agenciji Beta kazala da je sada udeo građevinarstva u BDP-u oko 5,5 odsto, dok je pre dve godine bilo manje od četiri odsto.

"Naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << četiri godine, udeo građevinarstva u BDP-u treba da bude najmanje sedam odsto. Ako sve bude išlo ovim tokom kao i u prethodne dve godine – da otvaramo nove projekte, završetak Koridora 11, modernizacija pruge Beograd–Budimpešta, rehabilitacija 1.100 kilometara puta, nastavak modernizacija 'Železnica Srbije', novi auto-put Niš–Merdare–Priština, a to su sve projekti gde treba da rade domaće kompanije, to će automatski povući razvoj ostalih sektora i razvoj građevinarstva", naglasila je Mihajlovićeva.
Ona je dodala da se u prethodne dve godine zakonskim okvirima uređen sistem funkcionisanja u građevinarstvu Srbije, pre svega u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola, a i država je stala iza domaćih kompanija i one su dobijale poslove na svim tenderima, bilo da je u pitanju izgradnja mosta, neke deonice na Koridoru 10 ili rehabilitacija puteva.
Građevinarstvu je neophodna pomoć  
Mi moramo da pomognemo domaćoj građevinskoj operativi i to je ono što nas očekuje, kazala je Zorana Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije, dodavši da očekuje da će biti veće i plate u građevinarstvu koje su niže od proseka, a podsetila je da su u prošle dve godine porasle za dva odsto.
Ministarka je navela da je vrednost građevinskih poslova u Srbiji u prvih šest meseci ove godine porasla za preko 50 odsto u odnosu na vrednost prethodnih nekoliko godina, što, kako je naglasila, pokazuje da se pokreću stvari, ali da to ipak ne znači da je stanje odlično i da ne treba dalje ništa raditi.
Zorana Mihajlović je navela da će prioritet Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije biti završetak Koridora 10, spajanje Koridora 11 do Čačka, i proširenje razvoja vazdušnog saobraćaja, kao i rehabilitacija puteva i železničke infrastrukture, i završetak procesa ozakonjenja i nastavak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.
"Srbija sigurno, ako govorimo o četiri godine novog mandata, može da očekuje najmanje 500 kilometara pruga kojima ćemo se voziti ne samo novim vozovima, već i prosečnom brzinom između 100 i 110 kilometara na sat", dodala je ona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.