Menažderi sanjaju samo lak novac

Izvor: B92, 20.Okt.2014, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menažderi sanjaju samo "lak novac"

Trenutna ultraekspanzivna monetarna politika prisutna širom sveta predstavlja pretnju globalnoj finansijskoj stabilnosti.

To je upozorio glavni ekonomista Banke za međunarodna poravnanja (BIS) Klaudio Borio, ukazujući na opasnosti koje nosi takozvani "lak novac".

"Iz globalne perspektive, trenutna monetarna politika može dovesti u pitanje finansijsku stabilnost. Kamatne stope u svetu su suviše niske da bi garantovale cenovnu i finansijsku stabilnost, a kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne koriste jeftini novac za investicije", rekao je ekonomista za nemački dnevnik Velt, a prenela agencija Frans pres.

"Menadžeri biraju da novac koriste za finansiranje akvizicija ili za šeme otkupa akcija, pre nego da ulažu u sopstveno poslovanje. To je jasan znak da nešto nije u redu", navodi Borio.

BIS, koju često opisuju kao centralnu banku centralnih banaka, igra važnu ulogu u nadzoru kretanja kapitala širom sveta, kao forum centralnih banaka i institucija koja priprema nove međunarodne bankarske standarde i propise.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.