Matić: Srbe plaši onlajn kupovina

Izvor: S media, 25.Mar.2012, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Srbe plaši onlajn kupovina

Zbog mnogih predrasuda i strahova, veliki broj građana još uvek ne koristi sve prednost onlajn šopinga, kaže državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

“Jedan od razloga zašto građani ne kupuju preko interneta je strah i sumnjičavost, što je donekle i razumljivo jer se radi o novoj tehnologiji“, istakla je ona.

Matić je objasnila da “naši građani imaju visoku prosečnu starost što znači da su po prirodi sumnjičaviji prema novim stvarima, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nego mlađe generacije, pa se i sporije navikavaju na novitete“.

Osim toga, kako je navela Matić, u Srbiji ne postoji velika ponuda roba i usluga, kao u inostranstvu.

Prema misljenju državne sekretarke, veliki porast u kupovini preko interneta se desio onog trenutka kada su u Srbiju došle jeftine avio kompanije i tada su se građani odlučili da kupuju karte onlajn, jer su daleko povoljnije i nude veći izbor.

Porastu kupovine preko interneta doprineo je i sve veći broj internet strana za grupnu kupovinu, koji prema njenom mišljenju pružaju niz prednosti, kojih nema pri svakodnevnom pazarenju.

Kada je reč o onlajn kupovini na inostranim sajtovima, Matić je kazala da to otežavaju relativno komplikovane procedura uvoza koje iziskuju dodatne troškove.

Čak ni ti troškovi, smatra državna sekretarka, nisu presudni koliko administrativna procedura kroz koju mora da se prođe, tako da osim u slučaju nekog istinski dobrog razloga i velike potrebe, kupovina preko interneta u inostranstvu nije nešto što se može sasvim jednostavno i brzo završiti, i na šta se građani lako odlučuju.

“Budući da mi jesmo suverena zemlja i imamo granicu i uvoznu proceduru za neke kupovine veće vrednosti, tu jednostavno nekog leka nema, dok ne postanemo deo Evropske unije, a onda ćemo imati ogromno evropsko tržište na kome će naši građani moći da posluju, kupuju i putuju, a da ne moraju da se bave graničnim procedurama“, naglasila je Matić.

Počeo sa radom ćirilični domen .srb

Matić: NBS koči dolazak Pejpala

"Pejpal" i u Zambiji ali kod nas teško

Govoreći o strahovima, Matić je kazala da se građani najviše plaše da će im biti povučena veća sredstva sa kartice nego što je cena robe koju kupuju, ili da će njihove privatne informacije biti zloupotrebljene u neke druge svrhe.

To je po Matić, donekle jeste opravdan strah, ali da bi se ušlo u kupovinu preko interenta treba znati kako i šta uraditi kako bi ta transakcija bila bezbedna.

Treba se raspitati o prodavnici, ali i razviti veštine da se prepozna kvalitet i kredibilitet internet prodavnice, kao što smo te veštine stekli i pri kupovini u stvarnom životu, objasnila je Matić.

“Kao što svi mi znamo da ručni sat ne teba da se kupi na ulici, pošto verovatno neće biti visokog kvaliteta, tako on ne treba da se kupi i na nekom sajtu koji se pojavio iznenada, za koji nećete moći da proverite od kada postoji, koliki mu je obrt, nećete moći da vidite ko je sve na njemu kupovao“, naglasila je Matić.

Osim toga, kako je kazala državna sekretarka, većina banaka u Srbiji već izdaje kartice koje su namenjene samo kupovini preko interneta, što znači da se na njima nalazi određen iznos novca koji je potreban samo za tu kupovinu, dok su ostala sredstva bezbedna.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.