Manje marže – jeftinija hrana

Izvor: Politika, 29.Dec.2011, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje marže – jeftinija hrana

U Uniji poslodavaca protestuju zbog ograničavanja zarade na prodaju namirnica i upozoravaju da će ta mera najviše pogoditi male trgovine

Vlada Srbije još nije donela odluku o ograničenju trgovačkih marži na osnovne životne namirnice, a već se prave računice koliko će nakon tog poteza biti niže cene hrane.

Kako je „Politika” već pisala, marže će biti ograničene na maksimalnih deset odsto, a odluka doneta možda već danas na sednici Vlade. Maloprodajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << cene bi, kako saznajemo, mogle da budu niže desetak procenata u zavisnosti od proizvoda, a nekih i više od toga.

Tako bi kilogram svinjskog buta bez kostiju umesto dosadašnjih 450 dinara koštao oko 400, a šećer bi, umesto 98, bio 88 dinara. Trebalo bi da padne i cena dugotrajnog mleka, dok će nešto jeftinije biti i jestivo ulje.

Iz potrošačkih organizacija pozdravljaju nastojanje države da stane na put visokim trgovačkim maržama, dok trgovci, poslodavci, kao i liberalno nastrojeni ekonomisti ne odobravaju ovakvu odluku.

– To je dobro, jer i u Evropi marže na osnovne životne namirnice iznose desetak odsto. Treba podsetiti i da je Republika Srpska propisala visinu marži, a čak je i Slovenija, kao članica EU, donela kodeks gde trgovcima preporučuje visinu marži – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U Uniji poslodavaca Srbije, međutim, nisu zadovoljni i njihov Sektor trgovine namerava da zatraži formiranje stručne komisije za utvrđivanje realne visine marži na osnovne životne namirnice. Kako su naveli u UPS-u, njihov cilj je da se utvrdi pravo stanje marži i cena osnovnih životnih namirnica.

– Obavešteni smo da je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine najavilo je da se priprema uredba kojom bi trgovačka marža na osnovne životne namirnice bila ograničena na deset procenata, na osnovu pretpostavke da trgovinske kuće zaračunavaju neopravdano visoke marže na osnovne životne namirnice – objašnjavaju u Uniji poslodavaca.

Oni tvrde da će time biti ugrožene naročito male trgovine, pa bi rezultat mogao da bude dalji rast velikih preduzeća i smanjenja broja malih i srednjih, kao i porast nezaposlenosti, sive ekonomije, smanjenog budžetskog priliva i povećanja opšteg nivoa cena. U UPS-u ističu i da su velike trgovinske kuće u 2010. ostvarile niske profite, a da su marže veće od 20 procenata, kojima se barata u javnosti, zapravo bruto, a ne profitne marže.

– „Delta Maksi” je imao profit od 2,47, „Metro keš end keri” 2,29 i „Merkator” 1,55 odsto, a gubitke su imali „Idea” od 5,7 i „Intereks” od 17,4 odsto – naveli su u Uniji poslodavaca, dodajući da su prosečna primanja više 180.000 zaposlenih u trgovini niža od prosečnih zarada u Srbiji i to za 10 do 15 odsto.

– Ukoliko Vlada želi da poboljša životni standard neka utiče na snižavanje cena benzina i dizela, koje su u Srbiji najviše u okruženju i izazivaju rast svih ostalih cena, pa i cene transporta osnovnih životnih namirnica – savetuju poslodavci.

----------------------------------------------

Šoškić: Pažljivo odmeriti tržišnu regulaciju

Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije, izjavio je, povodom najava o ograničavanju marži na pojedine životne namirnice, da u tržišnom sistemu bilo koja vrsta regulacije koja ograničava slobodno ponašanje tržišnih učenika treba da bude pažljivo odmerena i generalno bi je trebalo izbegavati, prenosi Tanjug.

Šoškić je na konferenciji za novinare istakao da su poželjnije mere koje utiču na podsticanje konkurencije i njima se u najvećem broju slučajeva mogu postići željeni ciljevi.

– Sistem mora da bude baziran na slobodnoj konkurenciji i bilo kakvo administriranje treba da bude primenjeno na kratak rok i samo ako postoje neke nepravilnosti na tržištu – rekao je Šoškić.

S. Despotović

objavljeno: 29.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.