MUKE U REGIONU Dug nam zajednički drug

Izvor: Blic, 03.Avg.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUKE U REGIONU Dug nam zajednički drug

Veliki minus u državnoj kasi i ogroman javni dug problemi su sa kojima se u ovom trenutku suočavaju ekonomije većine zemalja u regionu.

Smanjiti troškove države, vratiti dugove, povećati proizvodnju, privući investicije, smanjiti nezaposlenost... To su izazovi sa kojima se suočava i Srbija, ali i njeni susedi. Na prvi pogled čini se da velike razlike među nama nema. Ekonomista Goran Nikolić kaže da je Srbija ipak uspela da koriguje prvobitne projekcije međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << finansijskih institucija, pre svega MMF.

- Ono što bi moglo da nas čini drugačijim u odnosu na zemlje u regionu jeste ta putanja fiskalnog deficita, koja je opadajuća, i to je ohrabrujuće. Ukoliko se tako nastavi, u perspektivi bi to dovelo do toga da se javni dug stabilizuje - kaže Nikolić.

Srbija je u prvim projekcijama MMF bila jedina zemlja u regionu kojoj se predviđao pad bruto domaćeg proizvoda. Sada se očekuje od 0 do 0,5 odsto.

- To što Srbija ove godine neće imati rast za razliku od susednih zemalja nije posledica strukturalnog zaostajanja naše privrede. Razlog je obaranje potrošnje zbog smanjivanja penzija i plata u Srbiji, a potrošnja je glavni generator ekonomskog rasta. Nijedna zemlja u regionu nije smanjila penzije i plate kao što je to urađeno u Srbiji - kaže Nikolić.

Upravo zbog toga je i Hrvatskoj kreditni rejting korigovan iz stabilnog u neizvestan. Procene su da su plate i penzije kod njih nerealno visoke, zbog čega je sve neizvesnije finansiranje ogromnog javnog duga.

Ekonomista Mihail Arandarenko za „Blic“ kaže da je visoka stopa nezaposlenosti još jedan zajednički imenitelj zemalja u regionu.

- Razlozi su slični, veliki državni sektor, velike premije na plate u javnom sektoru, visok nivo izvoza radne snage, velika neformalna ekonomija i slab privatni sektor - kaže naš sagovornik.

BiH je jedna od poslednjih zemalja u regionu koja je usvojila novi Zakon o radu koji bi, kako zvanične vlasti tvrde, trebalo da pospeši zapošljavanje. Novine koje su uvedene izazvale su burne reakcije javnosti, pre svega zaposlenih, zbog čega već nekoliko dana u Sarajevu traju protesti. U Srbiji i Hrvatskoj novi Zakon o radu usvojen je prošle godine, dok su Albanci i Crnogorci s tim završili pre nekoliko godina.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ceo region ima istog "druga"

Izvor: B92, 04.Avg.2015, 13:05

Veliki minus u državnoj kasi i ogroman javni dug problemi su sa kojima se u ovom trenutku suočavaju ekonomije većine zemalja u regionu...Smanjiti troškove države, vratiti dugove, povećati proizvodnju, privući investicije, smanjiti nezaposlenost.. To su izazovi sa kojima se suočava i Srbija, ali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.