MOŽE IM SE: Saudijski kralj OTPUSTIO ministre, srezao plate i na kraju ZAPOSLIO sina

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2017, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOŽE IM SE: Saudijski kralj OTPUSTIO ministre, srezao plate i na kraju ZAPOSLIO sina

Kralj Salman smenio je ministra za informisanje i ministra tehnologija, a obrazovao je i komisiju koja će ispitati rad još nekih ministara

Saudijski kralj rešio je da vrati privilegije državnim službenicima, otpusti neke ministre i zaposli sina.

Foto: Profimedia

Kraljevskim dekretom, kralj će vratiti naknade i beneficije za državne službenike i vojno osoblje u Saudijskoj Arabiji. Promena dolazi nakon što je ova mera usvojena kao deo plana za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oporavak ekonomije zbog niske cene nafte. Taj novi plan nazvan je "Prinčev šejk reformi"

. Berze su nakon objave ove vesti porasle jedan odsto, u očekivanju da će nove mere podstaći potrošnju i rast u maloprodaji.

Foto: Reuters

 Podsetimo, prošle godine, Kraljevina je donela dekret po kome bi plate ministara trebalo da se srežu 20 odsto, a naknade za stan i propratne troškove, kao što je automobil za članove Skupštine - za 15 odsto.  Mera je više puta kritikovana zbog toga što je zapravo umesto na činovnike više imala uticaj na obične Saudijce.

Kralj je odlučio da poništi ovu meru, nakon što je izveštaj o stanju u budžetu pokazao bolje performanse nego što su očekivali za prvi kvartal ove godine.  Salman je ovom prilikom postavio i svog sina Haleda bin Salmana za ambasadora Saudijske Arabije u SAD.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.