Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 06:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MLADI ROBOVI: Zašto su milenijalci i u Srbiji najveći mučenici posla

Današnji milenijalci su mučenici svojih poslova - sve više njih ne koristi u celosti svoj godišnji odmor, a i kad koriste odmor, sve više njih se redovno javlja šefu i odgovara na mejlove, pokazuju svetska istraživanja. Generacija rođenih od 1982. do 1997, najmlađi deo radne snage, po ovome je specifičan u odnosu na svoje starije kolege, a taj trend se, kažu naši stručnjaci, "zapatio" i u Srbiji, i to zbog nesigurnosti tržišta rada.

Istraživanje koje je sprovedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Americi svedoči da većina mladih pristaje da bude takozvani "mučenik posla" zarad bržeg napredovanja. Oni grizu, imaju energije i vremena, nemaju porodicu i malu decu za koje trebaju da brinu pa ostaju duže na poslu, nabijaju tempo i stvaraju sliku starijih kolega kao „manje dobrih“. Život je sve više postao karijera, sve manje život.

Naime, sve veća tržišna konkurentnost, ali i svetska kriza, stvorili su sliku o tome kako ima premalo posla, pa zapravo opstaju samo oni koji se puno trude. Sve više se čuje rečenica da su “svi zamenjivi”, pa tako mnogi poslodavci koriste tu logiku da ostavljaju svoje zaposlene duže na poslu, odnosno da traže od njih angažman i u slobodno vreme. Prećutno, većina to prihvata, bojeći se šefa i gubitka posla ako se ne jave odmah. Ili barem gubitka nade u napredovanje, jer će biti ocenjeni kao nedovoljno ambiciozni.

Pročitajte još

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da smo se pretvorili kao u onoj izreci “ gazi preko mrtvih” i da nije čudno što smo postali takvi.

- Globalizacija je praktično zahvatila ceo svet. Jednim delom krivi su Kinezi koji su do besvesti smanjili cenu rada, ali i mašine koje polako istiskuju ljude. Radnici su sada kao ikebane, nisu više neophodni. Ima ih mnogo, a malo posla. To je opšte stanje - objašnjava profesor Savić.

Međutim, nastavlja on, ima ljudi, pogotovu mladih, koji ne žele da budu ikebane, koji žele da se dočepaju bolje pozicije, ne birajući sredstva.

- Ne bi ih optuživao. Ti ljudi su proizvod svih ovih dešavanja, gde više ne postoji sistem vrednosti. U situaciji smo da ne smemo da pitamo da nam se poveća plata, već da budemo srećni da imamo posao. Današnja omladina takva se rodila, a čoveku je u biti da loše stvari brže prihvata - ističe profesor Savić.

Prema rezultatima američke studije mučenici posla se boje šefovog mišljenja, da će pomisliti da su zamenjivi i nedovoljno angažovani. Od ukupnog broj ispitivanih, 29 odsto njih su mučenici posla, dakle trećina. Oni su pod jakim stresom, a sreću traže u krivim stvarima, kao što su sretni kad šef vidi da su ostali zadnji na poslu, kad pošalju mejl radnim danom u 22 sata ili čak preko vikenda, pokazujući tako svima da su oni ambiciozni i večno posvećeni poslu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.