MARATONSKI PREGOVORI Vučić i Bušar u utorak u četiri oka o Železari

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARATONSKI PREGOVORI Vučić i Bušar u utorak u četiri oka o Železari

Vlada Srbije i “Esmark” ni posle tri dana nisu postigli dogovor o privatizaciji smederevske Železare.

Kako saznajemo, pregovori se nastavljaju u utorak, 3. februara, kada će se sastati premijer Alekasandar Vučić i vlasnik “Esmarka” Džejms Bušar.

Iako se očekivalo da bi tokom jučerašnjeg dana sporazum mogao biti postignut do toga ipak nije došlo. Kako saznajemo, i dalje su sporne garancije koje Vlada traži od „Esmarka“ kojima bi bila osigurana proizvodnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na duži period.

U Železari se nalaze sirovine za proizvodnju čelika vredne 90 miliona dolara, dovoljne za šestomesečni rad. Vlada od američke kompanije traži garancije će posle trošenja ove sirovine nastaviti proizvodnju, odnosno da se tada ne povuku iz posla.

S druge strane, Vlada Srbije više neće moći da subvencioniše proizvodnju u smeredevskoj Železari jer sutra ističe rok kojim je Evropska komisija obavezala Srbiju da obustavi izdavanja iz budžeta ovoj firmi.

Direktor Železare Bojan Bojković ranije je najavio da će ugovor sa Esmarkom biti potpisan “najkasnije do 31. januara” upravo zbog ovog zahteva Evropske komisije, ali to se, izvesno je, neće dogoditi.

“Esmark” je kao jedini ponuđač izabran na tenderu za strateškog parnera i treba da kupi 80,01 odsto Železare, dok bi ostatak ostao u vlasništvu države. Trenutno u Železari je zaposleno nešto više od 5.000 ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.