Ljig - Preljina umesto danas tek za dva meseca

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljig - Preljina umesto danas tek za dva meseca

Beograd -- Obećavali su da će završiti pre roka, a sada traže produžetak od minimum 60 dana za završetak deonice Ljig – Preljina na Koridoru 11.

Da je ispoštovan termin za izgradnju auto-puta od Ljiga do Preljine na Koridoru 11, danas bi ovom deonicom prošli prvi automobili. To se neće desiti ni u naredna dva meseca, sudeći po najavama iz "Koridora Srbije".

Pre tri dana azerbejdžanska kompanija "Azvirt" tražila je da "Koridori" kao investitor razmotre mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << produžetka roka za završetak radova za najmanje dva meseca. Prolongiranje traže jer nisu dobili novac, a završili su 96 odsto posla, pišu Večernje novosti.

Problem je nastao zbog komplikovane procedure isplate izvođača i ugovora sa Vladom Azerbejdžana, iz čijeg kredita se finansiraju radovi. Period raspoloživosti zajma je istekao 3. maja i vlade dveju zemalja su usaglasile novi tekst sporazuma, kojim bi se period raspoloživosti kredita produžio.

Vlada Srbije je 7. jula usvojila taj zaključak, a nakon što je stavljen paraf i u Ministarstvu finansija, prosleđen je Ambasadi Azerbejdžana radi prosleđivanja nadležnom Ministarstvu ekonomije Republike Azerbejdžan na dalje postupanje. Druga strana, međutim, još nije odradila svoj deo posla.

“S obzirom na to da Ministarstvu finansija nije dostavljen Sporazum o izmenama i dopunama od strane Azerbejdžan, izvođač je obavestio nadzor i investitora da završetak projekta neće biti izvodljiv za manje od 45 dana od dana kada period raspoloživosti prema Sporazumu o Zajmu bude produžen i finansijske obaveze investitora prema izvođaču budu u potpunosti izmirene”, objašnjavaju u "Koridorima Srbije".

Kako dodaju, izvođač je naknadno, 22. avgusta, predložio da razmotrimo mogućnost produžetka roka za završetak radova za najmanje 60 dana, od momenta kada finansijske obaveze prema izvođaču budu izmirene.

Vlada Azerbejdžana je Srbiji odobrila kredit od 300 miliona evra za izgradnju ove deonice, a obaveza naše zemlje je bilo ulaganje još osam miliona. Kako navode u Ministarstvu građevine, azerbejdžanska strana dužna je da isplati izvođaču još tri rate, u ukupnom iznosu od 25.947.042 evra.

“Od planiranih i u budžetu Srbije obezbeđenih 960 miliona dinara, odnosno osam miliona evra, "Koridorima Srbije" je prenet ceo iznos od 960 miliona dinara. "Koridori" su za ispostavljenu situaciju platili "Azvirtu" 730.315.050 dinara”, kažu u Ministarstvu građevine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.