Ljig-Preljina: Vrlo sam ljuta, domaći su krivi

Izvor: B92, 28.Sep.2016, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljig-Preljina: Vrlo sam ljuta, domaći su krivi

Beograd -- Deonica Ljig-Preljina na Koridoru 11 biće puštena u saobraćaj do kraja oktobra, a za probijanje roka odgovorne su domaće kompanije, kaže Zorana Mihajlović.

"Da je ovo zavisilo isključivo od azerbejdžanske kompanije, put bi bio pušten 25. avgusta. Ovo je sada posledica nedovoljnnog znanja, rada i loše opreme domaćih kompanija. Žao mi je, ali moramo da menjamo stvari, nema Srbija ni vremena, ni para da čeka da se neku uči na tako velikim projektima", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ministarka građevinarstva za RTS.

Podsetivši da je reč o projektu vrednom više od 300 miliona evra, Mihajlović je ukazala da domaće kompanije dobijaju blizu 60 miliona evra i da ne smeju da greše i da koriste staru opremu, a novu da drže van zemlje.

"To je ono zbog čega sam ja vrlo ljuta kao ministar. Ovo je naša zemlja, moramo da vodimo računa o njoj", istakla je Mihajlović, dodajući da se više neće dozvoliti kašnjenja i da neko usporava rad.

Podsetila je da je formirana Komisija koja "neće da juri veštice i upire prstom", ali hoće da utvrdi odgovornost i gde su tačno problemi kako se ubuduće ne bi ponavljali.

"Na ovoj deonici nije bilo nadzora do februara ove godine, to je stvar kojom ćemo se baviti. Ako je investitor bio u isto vreme i nadzor, ko je odobravao dodatne radove, zašto nas to košta više, zašto je domaća kompanija radila sa starim mašinama, zašto je pogrešila betonski kolovoz u dva tunela, to su sve stvari za inženjere...".objasnila je Mihajlović.

Ministarka je navela da Komisija nema definisan rok do kada sve to mora da utvrdi jer je u pitanju ozbiljan infrastrukturni projekat, kao i da je vrlo važno da se kroz podzakonska akta definišu bolji odnosi izmedju države i izvodjača.

"Da ne misli neko da sam ja neka sveznalica, ja sa sobom vodim najmanje četiri inženjera koji su po 20, 30 godina proveli na svim mogućim gradilištima u zemlji i svetu. I ako oni kažu da nema dovoljno radnika onda je to tako", istakla je Mihajlović.

Prethodni rok za završetak deonice bio je 25. avgust.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.