Lična inicijativa lek za srpsku ekonomiju

Izvor: RTS, 01.Apr.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lična inicijativa lek za srpsku ekonomiju

Ekonomisti na Mokroj Gori na Vivaldi forumu ličnu inicijativu prepisuju kao lek protiv ekonomskog zaostajanja Srbije za Evropom.
Učesnici trodnevnog prolećnog Vivaldi foruma Mokrogorske škole menadžmenta konstatuju da su zemlji potrebni preduzetnici koji uveče ležu zabrinuti, a ujutru se bude sa nadom, a da pritom država pomaže svakog ko je spreman da rizikuje.

Alfa i omega novog razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je lična inicijativa. Taj lek trenutnom stanju ekonomije u Srbiji prepisuje uvodničar foruma. Ali ni inicijativa ne ide sama.
Profesor dr Ljubomir Madžar kaže da država treba da uradi svoj posao, da bi inicijativa uspešno funkcionisala, a to znači da osigura jednake uslove za sve, da daje sigurnost vlasništva i ugovora – da omogući da se sprovodi finansijska disciplina.
To nažalost kod nas i dalje ne funkcioniše kako treba, i utisak je učesnika foruma da smo svi zajedno uspavani.
"Ideja je da korporativnom inicijativom pokrenemo biznise, da ljudi koji u korporacijama odlučuju i inspirišu druge ljude - pokrenu ljude na akciju, odnosno da upale vatru u ljudima, a ne pod ljudima", kaže Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera.
Zoran Ilić, direktor "Biomelema", smatra da država mora da promoviše preduzetnike i preduzetništvo jer, ukoliko to bude radila, dobiće vrlo brzo veliki broj novih preduzetnika, preduzetničkih radnji, preduzetničkih ličnih inicijativa.
"Samim tim ojačaće se i proizvodnja, i usluge, i svi ostali sektori koji su neophodni da bi država mogla normalno da funkcioniše", istakao je Ilić.
Bitan je prvi korak. "Oni koji prepoznaju dobiće dodatnu energiju i shvatiće da nisu sami, a samo kada se to multiplikuje doći ćemo do kritične mase promena koje će dovesti do rezultata", kaže Dragan Petrović, direktor Vivaldi foruma.
Prolećni Vivaldi forum, iako se to po mokrogorskim obroncima ne bi reklo, najavljuje godinu posvećenu ličnoj inicijativi, jer su okupljeni lideri stava da inicijativa i privatno preduzetništvo nisu sloboda izbora, već izbor slobode.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.