Letovi za Ameriku krajem ove ili početkom sledeće godine

Izvor: RTS, 29.Maj.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letovi za Ameriku krajem ove ili početkom sledeće godine

Vlade Srbije i SAD potpisale sporazum o vazdušnom saobraćaju. Premijer Aleksandar Vučić kaže da je to veoma dobra, važna i velika vest, koja govori o unapređenju odnosa Srbije i SAD. Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da američka administracija podržava politički i ekonomski napredak Srbije.
Aleksandar Vučić je, nakon potpisivanja sporazuma potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija, rekao da će iz Srbije ka SAD posle 25 godina, krajem ove ili početkom sledeće godine, početi prvi direktni letovi.

"Ako Amerikanci budu zadovoljni nadzorom nad našim aerodromom i avio-kompanijom, a to su strogi uslovi, i ako budemo imali poslovni plan, imamo obećanje da će naše kompanije pre kraja godine, a najkasnije početkom sledeće, imati direktne letove za SAD i Kanadu", rekao je Vučić.
Posle potpisivanja sporazuma između vlada SAD i Srbije o vazdušnom saobraćaju rekao je da je to veoma dobra, važna i velika vest, koja govori o unapređenju odnosa Srbije i SAD.
"To govori i o većem međusobnom poverenju, rastu naše nacionalne avio-kompanije i aerodroma, ali i bezbednosnim uslovima i svemu što je Srbija postigla, jer ne može svako da leti za SAD, kao što ni mi nismo mogli 25 godina", rekao je Vučić.
Premijer je istakao da je potpisivanje sporazuma važan signal za sve naše ljude koji žive i rade u SAD, za sve građane Srbije, ali i građane u regionu koji će koristiti beogradski aerodrom.
Vučić je najavio da će prva destinacija biti Njujork, a ne Čikago kao što bi se očekivalo, ali da je na kompaniji "Er Srbija" da odluči.
"Uveren sam da ćemo biti siguran partner, da neće biti problema sa naše strane, da ćemo ispunjavati najviše standarde i da će letovi do Njujorka i Toronta biti puni putnika. Prve dve godine nećemo gubiti mnogo novca, ali kasnije će to biti veoma profitablino za našu kompaniju", rekao je Vučić.
Kako je dodao, "tući ćemo se na tržištu" sa američkim kompanijama i hoćemo da pobedimo u tržišnoj utakmici.

Premijer je rekao da je ispunjen najveći deo uslova za letove do Amerike, da su ostale samo sitne tehničke stvari za koje smo, kako je naveo, spremni.
"Imamo kategoriju jedan. Bićemo u situaciji da pred kraj godine ili početkom sledeće letimo za Ameriku", rekao je Vučić.
"Ovo je veliki i važan signal za Srbiju – Srbija odjedanput menja svoju poziciju u celom svetu, ne samo u regionu, ne samo u Evropi. Nigde iz regiona nemate direktan let za SAD i mi se nadamo da ćemo uspeti sve putnike iz regiona da pridobijemo za Beograd i iz Beograda za Njujork i Toronto", poručio je premijer Srbije.
"Poseta SAD veoma važna za Srbiju"
Vučić je ocenio da je predstojeća poseta SAD veoma važna za Srbiju i najavio da će se sastati sa američkim državnicima i predstavnicima velikog broja američkih kompanija.

"Sastaću se sa predstavnicima ogromnog broja američkih kompanija, od 'Dženeral elektrika', 'Friporta', KKR-a, NCR-a i svih kompanija koje su već ulagale ili planiraju da ulažu u Srbiji. Sastaću se sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, senatorom Makejnom, a računam da će biti mogućnosti da se sretnem i sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland", rekao je Vučić.
Premijer Srbije je rekao da će poseta SAD biti veoma naporna, ali da se nada da će biti i uspešna, što je, kako je ocenio, dobro i važno za Srbiju.
Vučić je dodao da će imati izlaganje i na Univerzitetu "Džon Hopkins", što je za njega i Vladu Srbije, kako je naveo, velika čast.
Premijer je rekao i da je današnje potpisivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju od ogromnog simboličkog značaja za Srbiju i zahvalio ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju koji je, kako je rekao, sve vreme bio veliki prijatelj Srbije. 
SAD podržava politički i ekonomski napredak Srbije
Ambasador Kirbi rekao je da američka administracija podržava politički i ekonomski napredak Srbije i da je predstojeća poseta premijera Aleksandra Vučića znak dobrih odnosa dve zemlje i pokazatelj važnosti koju Srbija ima u regionu i u Evropi.

Kirbi je naglasio i da veliki broj američkih kompanija želi da investira u Srbiji i da ovde plasira svoje proizvode.
Navodeći da je nedavna poseta premijera Vučića Albaniji još jedan pokazatelj značaja Srbije u regionu, Kirbi je naglasio da američki potpredsednik Džo Bajden podržava i pozdravlja napore Srbije, koja pruža ruku svim svojim susedima.
Sporazum i uspostavljanje direktnih letova između Srbije i SAD će, kako je naveo, takođe pomoći napretku Srbije.
Govoreći o investicijama, Kirbi je kao primer naveo fabriku "Dženeral elektrik", koja već proizvodi delove u Subotici, a koja će 11. juna u Skupštini Srbije imati konferenciju kojoj će prisustvovati i dobavljači iz Srbije.
Biće im ponuđeno, rekao je Kirbi, da prave delove za turbine i druge mašine, što je odlična prilika za stvaranje novih radnih mesta u Srbiji.
"I iako će 'Er Srbija' leteti 'erbasom' a ne 'boingom' za Ameriku, nadam se da će neki od delova u avionima, na primer motori, biti američki", rekao je Kirbi.
Vučić će posetiti SAD početkom juna.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.