Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laboratorije za kontrolu hrane spremne za povećan izvoz

Beograd - Laboratorije za ispitivanje bezbednosti hrane u Srbiji saopštile su da su spremne da prime povećan broj zahteva za analizu, ukoliko domaći proizvođači budu

povećali izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju. „Laboratorije su spremne, kompetentne i imaju resurse da rade analize kvaliteta hrane za izvoz i na evropsko i na rusko tržište“, rekla je predsednica Grupacije laboratorija za ispitivanje hrane Snežana Pupavac, koja je i predsednica Udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << akreditovanih tela za ocenjivanje i usaglašenost u Privrednoj komori Srbije. Prema njenim rečima, u Grupaciji ima 60 akreditovanih laboratorija za ispitivanje hrane, među kojima su i zavodi za javno zdravlje, instituti i poljoprivredne laboratorije, koje već rade analize uzoraka hrane na prisustvo različitih pesticida, kao i mikrobiološke analize.

„Kapaciteta ima i nadam se da ćemo imati šta da radimo, odnosno da će proizvodnja biti tolika da se plasira i na tržište Rusije“, kazala je Pupavac, precizirajući da su laboratorije akreditovane da rade po važećim standardima zemalja koje su uvoznice hrane iz Srbije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.