Kvalitetan zalogaj je duplo skuplji

Izvor: B92, 14.Avg.2014, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalitetan zalogaj je duplo skuplji

Organska i biodinamička proizvodnja, kao jedini izvori zdrave hrane, zahtevaju mnogo truda, vremena, ali i novca.

Da bi se utovila svinja, na tzv. komercijalni način, potrebno je i do pet meseci, a u biodinamičkoj proizvodnji, neophodno je bar dve godine.

Upravo je i to razlog što su takve namirnice skuplje i nedostižne prosečnom džepu potrošača. Kilogram biodinamičkog mesa duplo je skuplje od standardnog.

Pod organskom poljoprivredom u Srbiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 0,3 odsto ukupno obradivih površina. Najviše organske hrane proizvodi se u Vojvodini i Šumadiji. Samo prošle godine, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, bilo je 1.280 proizvođača zdrave hrane. Organskim stočarstvom bavi se 53 gazdinstva, i to pre svega uzgojem ovaca i goveda.

"Sertifikacione kuće procenjuju da li na zemljištu može da se radi organska proizvodnja ili ne", priča Andrija Vozar, koji organsko povrće uzgaja u Kisaču.

Njive ne smeju da sadrže ostatke pesticida ili teške metale. Za zalivanje i pranje voća i povrća isključivo se koristi voda iz bunara, koja je strogo kontrolisana. Posao je mukotrpan, radi se svakog dana, i po 20 sati. A, koliko radiš, toliko i zaradiš. Sada je puna sezona, i organsko povrće i voće skuplje je do 40 odsto.

Za razliku od organske proizvodnje, biodinamička proizvodnja predstavlja zatvoren krug, gde se ništa na imanje ne unosi što nije tu stvoreno. Ovako dobijene namirnice mogu se smatrati najzdravijim, ali i najskupljim. U Srbiji, u njima "uživa“ svega pedesetak porodica.

"Na sedam i po hektara uzgajamo pedesetak različitih vrsta povrća, žitarica i lekovitog bilja", priča Vivijen Šetler, čija se biodinamička farma nalazi u selu Jalovnik, nedaleko od Šapca.

"Osim biljaka, gajimo mangulice, buše, balkansku kozu, sjeničku ovcu, jariće, jagnjiće i patke. Moramo da imamo dovoljno obradive zemlje, koja može da nahrani sve životinje na farmi, a životinja mora da bude toliko da „nahrane“ zemlju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.