Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupinari: Nema para za doprinose sezoncima

Udruženje kupinara istočne Srbije ocenilo je danas, povodom najave da će uskoro biti usvojen Zakon o sezonskim radnicima kojim će poslodavci biti obavezani da i tim radnicima uplaćuju poreze i doprinose, da će posmatrano iz ugla proizvođača to doneti samo još jedan namet više.

"Boljitak će doneti jedino državnoj kasi, koja samo traži način kako će se puniti, bez obzira da li su proizvođači u mogućnosti da to i ispune... Ako nosilac ili vlasnik poljoprivrednog gazdinstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od svog mukotrpnog rada ne može zaraditi novac da plati penziono i zdravstveno osiguranje za sebe, kako i od čega da zaradi i da plati sezonske radnike?", navodeno je u saopštenju.

U saopštenju koje je potpisaio predsednik Udruženja kupinara istočne Srbije Goran Stančić, navodi se da su proizvođači u više navrata od države tražili da im pomogne u formiranju zaštitnih cena za kupinu i malinu, i u uređenju tržišta da bi proizvodnja bila profitabilna, ali da je država odgovorila da ne može da se meša jer je reč o slobodnom i fer tržištu.

"Ako ne možete i nećete, poštovana gospodo, da nam pomognete u formiranju zaštitnih cena za naše proizvode, i da stanete već jednom na stranu poljoprivrednih proizvođača, kako onda mislite da mi zaradimo taj novac koji od nas tražite i da platimo sezonske radnike? Da li mislite da taj novac možemo brati, kao što beremo kupine i maline na 40 i više stepeni, pa da vam tako platimo još jedan namet koji ćete nam nabaciti na naša izrabljena i savijena pleća, bez da ste nas nešto pitali ili probali da se konsultujete sa nama predstavnicima proizvođača", naveo je Stančić.

On je dodao da ministarstvo ne brine za sezonske radnike, već samo kako da napuni kasu, i dodao da su sezonski radnici uglavnom ljudi u radnom odnosu, poput prosvetnih radnika sa završenim fakultetima, a da rade na plantažama jer im primanja nisu dovoljna da bi živeli normalno.

"Ja kao njihov nazovi poslodavac pod navodnicima smatram da su dnevnice ili zarade u poljoprivredi veoma male ali iz razloga što su naši proizvodi bezvredni na tržištu pa odatle ne možemo veći deo novca izdvojiti za sezonske radnike i njihove zarade. Zato od vas tražim - izborite se za dostojnu i normalnu cenu naših proizvoda, sasecite monopol koji vlada na tržištu, pokažite da ste iskreno zainteresovani za razvoj poljoprivrede u Srbiji i onda možemo da ozbiljno pričamo o svemu što od nas tražite i budete tražili", dodao je Stančić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kupinari: Nema para za doprinose sezoncima, država samo brine kako da napuni kasu

Izvor: Beta, 19.Avg.2017

Udruženje kupinara istočne Srbije ocenilo je danas, povodom najave da će uskoro biti usvojen Zakon o sezonskim radnicima kojim će poslodavci biti obavezani da i tim radnicima uplaćuju poreze i doprinose, da će posmatrano iz ugla proizvodjača to doneti samo još jedan namet više. "Boljitak će...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.