Krulj: Srbija i dalje postiže impresivne fiskalne rezultate

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krulj: Srbija i dalje postiže impresivne fiskalne rezultate

Srbija i dalje postiže impresivne fiskalne rezultate, izjavio je danas ekonomista Vladimir Krulj precizirajući da u prvih osam meseci imamo oko 100 milijardi dinara bolji rezultat od onoga što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Činjenica da će budžet Srbije u prvih osam meseci ove godine biti u suficitu za oko 20 milijardi dinara, što je za oko 100 milijardi dinara bolji rezultat od onoga što je dogovoreno sa MMF-om, predstavlja sigurno impresivan rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << fiskalnih vlasti u Srbiji, koji značajno doprinosi makroekonomskom stabilnosti", rekao je Tanjugu ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj.

Kako kaže, to doprinosi i dugoročno održivom privrednom rastu, ali i ispunjavanju ekonomskih uslova u procesu evrointegracija.

Krulj je naglasio da je suficit budžeta bio veoma retka pojava u novijoj srpskoj istoriji i da predstavlja sigurno rezultat uspešnog procesa ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Ovakvi fiskalni rezultati, prema njegovim rečima, omogućavaju i da se dugoročno stvore uslovi da Srbija ima budžetski deficit u skladu sa zahtevima EU za punopravne članice, a to je na nivou do tri odsto BDP-a.

"Isto tako, ovako dobri fiskalni rezultati omogućavaju da se znatno brže stvore uslovi da smanjivanje nivoa javnog duga - nominalnog i procentualnog učešća u BDP-u", naveo je Krulj.

On kaže za Tanjug da izuzetni fiskalni rezultati predstavljaju podršku i ostvarivanju dugoročnih i održivih dinamičnih stopa privrednog rasta od tri  i više odsto u ovoj i narednim godinama.

"Ovako dobri fiskalni rezultati stvaraju mogućnost, kao što je to najavio i premijer Aleksandar Vučić, da se već na jesen otvore pregovori sa MMF-om oko povećanja plata za javni sektor, pre svega za vojsku, policiju, zdravstvo i prosvetu, što bi takođe bio značajan efekat ekonomskih reformi", istakao je Krulj, koji je i profesor na Univerzitetu Luven u Belgiji.

On je istakao da su ovako impozantni fiskalni rezultati i potvrda uspeha reformskog procesa u Srbiji i za međunarodne finansijske institucije, poput MMF-a i Svetske banke, ali i Evropske komisije.

"Treba posebno ukazati na podatak da će stopa nezaposlenosti posle dužeg vremena biti ispod 16 odsto, što je veoma značajana činjenica koja ukazuje da Srbija ostvaruje dinamičan privredni rast, ali i veoma značajan priliv novih investicija, novih fabrika i novih radnih mesta", rekao je Krulj.

Sagovornik Tanjuga ističe da Srbija u ovoj godini definitivno ostvaruje veoma dobre ekonomske rezultate - dinamican privredni rast, suficit u budžetu, pad javnog duga, smanjenje stope nezaposlenosti, značajne investicije, rast prosecne plate i drugo.

Sve to govori u prilog tezi da je Srbija na pravom reformskom putu, zaključio je Krulj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.