Krkobabić:Penzije će pratiti zarade

Izvor: B92, 06.Nov.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić:Penzije će pratiti zarade

Beograd -- Penzije, kao i plate u javnom sektoru, biće odmrznute 1. aprila 2011. godine, a primanja najstarijih usklađivaće se s kretanjem zarada, kaže Jovan Krkobabić.

"Prosečna penzija će pratiti rast prosečne zarade do nivoa od 70 odsto. To teorijski znači da, ukoliko privredni rast bude takav da omogući veći rast zarada, prosečna penzija, koja je sada nominalno 63 odsto prosečne zarade, neće rasti preko nivoa od 70 odsto prosečne zarade", pojasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potpredsednik Vlade, dodajući da to piše i u Sporazumu sa MMF-om.

Na pitanje da li pomenuto usklađivanje penzija s kretanjem zarada podrazumeva i, eventualnu, kombinaciju s praćenjem kretanja troškova života, kao što je to bio slučaj ranijih godina, ili s inflacijom, potpredsednik Vlade Srbije odgovorio je da će formula biti utvrđena tokom narednih meseci.

S obzirom na to da formula za obračun penzija mora biti deo zakona o budžetu za 2011. godinu, ima vremena za izračunavanje koliko će budući sistem usklađivanja penzija koštati državu.

Krkobabić je potvrdio da bi do kraja februara iduće godine trebalo da bude gotov predlog reforme penzionog sistema, u koji će biti unete promene dogovorene sa MMF-om.

"Oko dve stvari bilo je sporenja sa MMF-om i Svetskom bankom. Izjednačavanje starosne granice za muškarce i žene za odlazak u penziju nismo prihvatili, tako da će žene ići u penziju sa 60, a muškarci sa 65 godina života, kao što predviđa naše aktuelno zakonodavstvo. Drugo, postavilo se pitanje plaćanja penala, tačnije umanjenja penzija, za one koji idu u penziju s navršenim godinama staža, a nisu ispunili starosni uslov od 60, odnosno 65 godina života. Njima pripada puna penzija i mi nismo pristali da takvi penzioneri plaćaju penale dok ne navrše godine života, 60 ili 65, za odlazak u starosnu penziju", kaže Krkobabić.

Po njegovim rečima, radna grupa za reformu penzijskog sistema će preispitati postojeća rešenja za beneficirani radni staž, penzije ostvarene po posebnim uslovima i porodične penzije. Sasvim je izvesno, kaže, da će biti povećana starosna granica za ostvarivanje prava na porodičnu penziju za muškarce. Inače, prema važećim propisima, žene stiču pravo na porodičnu penziju sa 50, a muškarci sa navršenih 55 godina života.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stroži uslovi za odlazak u penziju

Izvor: RTS, 05.Nov.2009, 21:50

Reforma penzionog sistema donosi nova pravila kod beneficiranog radnog staža, donjeg praga za ostvarivanje penzija, kod profesionalnog oboljevanja, invaliditeta i nesreće na radnom mestu, rekao potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić...Dan posle odlaska MMF-a, mnogo je jasnije u kom pravcu ide dugonajavljivana...

Nastavak na RTS...

Manja izdvajanja za penzije i plate do 2015. godine

Izvor: Press, 05.Nov.2009

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić izjavio je juče da je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da se izdaci za penzije smanje sa 13 odsto BDP-a na 10 odsto do 2015. godine, a za zarade sa sadašnjih 10 na osam odsto BDP-a .Jelašić je istakao...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.