Kriza: Neka se spremi - Francuska

Izvor: B92, 17.Nov.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza: Neka se spremi - Francuska

Dolaskom Marija Montija i Lukasa Papademosa na čelo italijanske i grčke vlade, nije se mnogo toga promenilo u ekonomskoj slici na opštem evropskom planu.

Strah od širenja dužničke zaraze na druge zemlje pokazao se opravdanim.

Prva na udaru našla se Španija, kojoj su značajno porasle kamatne stope, a sa sličnim problemima se susreće i Belgija. Pominje se, čak, i Austrija!

Kamatni raskorak između najboljeg "đaka”, Nemačke, i Francuske, druge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privrede po rangu u evrozoni, ponovo je dostigao istorijski visok nivo. Pariz, danas, s istom monetom, pozajmljuje dvostruko skuplje od Berlina.

Rejting Francuske u opasnosti

Francuska na sve načine pokušava da prikupi dodatna sredstva, da ne bi izgubila trostruko "A” u oceni kreditne sposobnosti. U oktobru, agencija Mudiz je uputila opomenu Parizu da ima tri meseca da donese mere da sačuva najvišu ocenu, koja je postala i adut u aktuelnoj predizbornoj trci.

Strahovanja su da bi upravo Francuska mogla da izvuče deblji kraj od lošeg stanja italijanskog duga. Francuska nije u tako drastičnoj situaciji kao Italija - duguje "svega” 1,6 biliona evra, ali nije zanemarljiv podatak da je francuski dug u poslednje četiri godine dvostruko brže rastao od italijanskog.

Pariz se zato odlučio na stezanje kaiša. Posle novog plana štednje koji je pre nekoliko dana predstavio premijer Fransoa Fijon, predsednik Sarkozi je u utorak proširio spisak.

Najavio je, između ostalog, da će primaoci socijalne pomoći morati da rade bar sedam sati nedeljno, a da će biti povećan broj dana bolovanja koje neće ići na račun socijalnog.

Povedena je i akcija protiv estradnih umetnika i ostalih koji žive u Francuskoj, a plaćaju povoljniji porez u drugoj zemlji.

"Kriza u EU je sistemska". Ovu alarmirajuću poruku uputio je u sredu pred evropskim parlamentarcima predsednik EK Žoze Manuel Barozo, ističući da su potrebne nove mere i napori.

Istovremeno, američki predsednik Barak Obama je izrazio duboku zabrinustost zbog stanja evropskih finansija, naglašavajući da ne vidi rešenje bez konkretnog i strukturalnog plana.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kriza: Francuska je sledeća

Izvor: S media, 17.Nov.2011

Strah od širenja dužničke zaraze na druge zemlje pokazao se opravdanim...Brazil - ostrvo spasa u okeanu krize..Strahovanja su da bi upravo Francuska mogla da izvuče deblji kraj od lošeg stanja italijanskog duga. Francuska nije u tako drastičnoj situaciji kao Italija - duguje “svega” 1,6 biliona...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.