Kredit za refinansiranje, pametna odluka ili zamka

Izvor: Kamatica.com, 21.Apr.2015, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kredit za refinansiranje, pametna odluka ili zamka

Kredit za refinansiranje je kredit koji podrazumeva zamenu postojećeg duga po osnovu jednog ili više dobijenih kredita novim kreditom, obično u istom iznosu i sa istim sredstvima obezbeđenja, ali pod drugačijim uslovima (kamatna stopa, duži rok otplate, grejs period ili poček). Uslovi odobravanja kredita za refinansiranje razlikuju se od banke do banke, tj. zavise od poslovne politike banke, i mogu biti promenljiva kategorija.

Kreditom za refinansiranje možete da:

izvršite >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << prevremenu otplatu kredita koje ste već iskoristili,izmirite obaveze po kreditnim karticama,izmirite obaveze po osnovu odobrenih i iskorišćenih prekoračenja po tekućim računima,izvršite prevremenu otplatu preostalih rata lizing naknade, izmirite obaveze po aktiviranim datim jemstvima, tj. kao jemac otplatite nečiju obavezu.Refinansiranje kredita je isplativo samo ukoliko uslovi pod kojima je kredit za refinansiranje odobren snižavaju ukupnu cenu kredita i čine je nižom od cene postojećeg kredita.

Kredit za refinansiranje je dobro rešenje onda kada je kamatna stopa dovoljno niža od postojeće kamatne stope da obezbedi ukupno nižu cenu kredita. Kredit za refinansiranje vam omogućava značajno smanjenje ukupnih troškova otplate kredita (naročito ukoliko se refinansiranje izvrši na početku otplatnog perioda i kod dugoročnih kredita, tj. na pet i više godina) uz relativno malo povećanje mesečne rate.

Ukoliko razmišljate o uzimanju kredita za refinansiranje, najpre proverite isplativost samog refinansiranja. Naime, bez obzira na to što vam se, na prvi pogled, može učiniti da niža kamatna stopa znači jeftiniji kredit, to u praksi ne mora biti slučaj. Takođe, važno je znati i da se u prvih nekoliko godina otplate dugoročnog kredita mesečni anuitet (rata) sastoji od većeg dela kamate i manjeg dela glavnice, zbog čega je veoma važno dobro proceniti da li je i kada najpovoljnije izvršiti refinansiranje kredita.

Nastavak na Kamatica.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.