Kravčenko: NIS zaradio 42 odsto manje

Izvor: Večernje novosti, 05.Mar.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kravčenko: NIS zaradio 42 odsto manje

PAD cena sirovina i jačanje kursa osnovnih svetskih valuta prema dinaru, razlog je zbog kojeg je u prošloj godini došlo do pada profita Naftne industrije Srbije za 42 odsto, u poređenju sa prošlom, objavio je generalni direktor NIS Kiril Kravčenko. NIS je objavio revidirane podatke konsolidovanog finansijskog izveštaja po rezultatima rada u 2014. godini, pre kojih je čist profit iznosio je 27,8 milijardi dinara. Samo na kursnim razlikama izgubljeno je 13,2 milijarde dinara. Direktne i indirektne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << poreske obaveza NIS lane su iznosile 136,2 milijardi dinara, što je za 13 odsto više nego u 2013. Na povećanje poreskog opterećenja uticali su, pre svega, spoljašnji faktori rasta akciza na naftne derivate i uvođenje dodatnih taksi na formiranje rezervi. Kompanija je navela da je bila prinuđena da smanji obim investicionog programa zbog neplaćanja dugova najvećih državnih dužnika i nepovoljne situacije na svetskim naftnim berzama. Državne firme, kako je rekao Kravčenko, duguju 59 milijardi dinara. Generalni direktor NIS najavio je otpuštanje više od 200 radnika ove godine, kao i uštede samnjenjem broja menadžera za pet procenata, kao i smanjenje broja stranih rukovodilaca, čija mesta će popuniti Srbi. - Pola duga "Jata" od 30 miliona evra je izmireno u decembru, a drugu polovinu država će namiriti u martu - kaže Kravčenko. NIS je najavio da će ove godine u Plandištu sa kineskim partnerima realizovati projekat vetroparka, kao i da je ova kompanija došla na drugo mesto proizvođača struje u Srbiji.PARTIZAN I ZVEZDA BEZ POVIŠICE IAKO je NIS obećao da će nastaviti sponzorstva i pomoć srpskom sportu, prema rečima prvog čoveka NIS Kirila Kravčenka, FK Crvena zvezda i KK Partizan ne treba da se nadaju poboljšanju sponzorskih ugovora. - Kada je fudbal u pitanju potrebno je postići neki uspeh da bi se opravdao ugovor, a sa KK Partizan ćemo sesti za sto i pregovarati o novom ugovoru - kaže Kravčenko.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

NIS napušta Zvezdu, ne i Partizan?

Izvor: B92, 05.Mar.2015

FK Crvena zvezda mogala bi da ostane bez svog generalnog sponzora NIS-a, dok će ugovor sa KK Partizan biti obnovljen, najavljuju iz kompanije...Iako je NIS obećao nastavak sponzorstava srpskom sportu, generalni direktor Kiril Kravčenko je rekao da Zvezda i Partizan ne treba da se nadaju poboljšanju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.