Izvor: S media, 15.Jan.2012, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisnici Facebooka, pazite na bankovne kartice!

Kompanija Kaspersky Lab upozorila je na novu prevaru koja se širi Facebookom koja ugrožava bankovne račune korisnika te društvene mreže.

Hakeri su se ovog puta itekako potrudili i koriste nekoliko metoda kako bi ovu prevaru učinili što realnijom i time uspeli da zavaraju korisnike najveće društvene mreže, a krajnji cilj im je da dobiju podatke o njihovim bankovnim karticama kako bi ih posle mogli 'isprazniti', javlja Dnevnik.hr.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />Prvi korak u ovoj metodi jest klasični phishing i preuzimanje kontrole nad profilima korisnika Facebooka - hakeri tada menjaju ime i sliku na profilima koje su preuzeli i koriste logo Facebooka i ime 'Facebook Security' napisano posebnim fontom.



Lažna poruka od Facebook Security


Nakon toga, hakeri svim prijateljima korisnika kojima su oteli račun šalju chat poruku u kojoj ih upozoravaju da im je neko prijavio profile i da će zbog toga biti ugašeni i potpisuju se s 'Thank You, The Facebook Team', a kako u imenu piše Facebook Security, korisnici bi zaista mogli pomisliti da se radi o poruci koju je poslao neko iz ove kompanije.

Dislajk dugme na Fejsbuku je hakerska internet prevara

Sve je više žrtava krize

Uskoro milijardu korisnika Fejsbuka!

Kako bi 'potvrdili' svoje profile i sprečili njihovo gašenje, korisnici moraju da kliknu na priloženi link u toj poruci, a on ih vodi na lažnu stranicu koja je napravljena vrlo slično početnoj stranici Facebooka.

Tu oni moraju da upišu ime, mail, šifru za pristup Facebooku, šifru za mail i sigurnosno pitanje, a nakon toga otvara se sledeća stranica u kojoj korisnici moraju da upišu prvih šest brojeva kreditne kartice kako bi 'potvrdili identitet'.

Ako korisnici nastave s ovom lažnom procedurom potvrde računa na Facebooku, stranica će dalje zahtevati unos svih informacija vezanih za bankovne kartice – ime i prezime, adresu, broj kartice, datum isteka kartice i sigurnosni kod.

Na ovaj način poverljivi podaci se daju direktno hakerima u ruke koji onda mogu isprazniti bankovne račune i iskoristiti mail i šifre za druge prevare.



Lažna poruka od Marka Zuckerberga


Osim ove, piše Dnevnik.hr, trenutno je aktualna i još jedna prevara na Facebooku – korisnicima ove društvene mreže (lažni) Mark Zuckerberg šalje poruke u kojima kaže da se Facebook udružio s Appleom kako bi korisnicima poklonio besplatne iPhone i iPad uređaje. Kako bi dobili svoj poklon, oni moraju da daju svoje lične podatke (uključujući i brojeve kartica) kako bi im se Appleovi uređaji mogli isporučiti.

Prevara na Facebooku sve je više, zato budite oprezni i što god činili, nemojte nikome davati podatke o svojim bankovnim karticama!

(Dnevnik.hr)
Pogledaj vesti o: Kaspersky

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Fišing napad na Facebook korisnike: Chat sa lažnim Facebook Security timom

Izvor: Informacija.rs, 16.Jan.2012, 11:22

Kaspersky Lab upozorava korisnike Facebook-a na novi fišing napad koji se širi ovom društvenom mrežom na neuobičajen način: umesto pokušaja da se žrtva ubedi da poseti veb sajt koji je pod kontrolom napadača, napad se odvija u okviru chat sesije. Naime, fišeri koriste ukradene podatke za prijavljivanje...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.