Izvor: Beta, 17.Apr.2014, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontradiktorni podaci o trgovanju strujom

BEOGRAD, 17. aprila 2014. (Beta) - Agencija za energetiku Srbije (AERS) ne može da iznese ocenu o podacima o trgovanju strujom pošto su objavljeni podaci kontradiktorni, rekli su danas agenciji Beta u tom regulatornom telu.

"AERS nije dobio izveštaj Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, a cifre objavljene u medijima su kontradiktorne i nisu dovoljno jasne da bi mogao da se donese zaključak", rekli su u toj agenciji.

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je u sredu od Vlade i nadležnih državnih organe da preispitaju "velika neslaganja u podacima državnih institucija i javnih preduzeća u količini struje kojom se trguje, ceni, kao i izmirivanju poreskih obaveza licenciranih trgovaca strujom".

U izveštaju o trgovini električnom energijom, koji je dostavljen Vladi Srbije, navodi se da su analizom dobijenih podataka od Elektroprivrede Srbije (EPS), Elektromreže Srbije i Uprave carina, uočene velike razlike u količinama struje koju je uvezao i izvezao EPS u periodu od 2010. do 2012, iako bi ti podaci shodno instrukciji Ministarstva finansija iz 2009. trebalo da budu istovetni.

Pored višestrukih neslaganja u količinama, Savet je uočio i velike razlike izmedju cene uvezene i izvezene električne energije, zbog čega je EPS od 2010. do 2012. godine imao manje prihode za oko 30 miliona evra, dok su drugi licencirani trgovci električnom energijom ostavrili prihod od 49,4 miliona evra.

Elektroprivreda Srbije negirala je nalaze izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o trgovini električnom energijom i istakla da su podaci dostavljeni Savetu "apsolutno tačni".

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

AERS nema stav o trgovini strujom

Izvor: B92, 17.Apr.2014

Beograd -- Agencija za energetiku Srbije (AERS) ne može da iznese ocenu o neslaganju u podacima o trgovanju strujom pošto su objavljeni podaci kontradiktorni..."AERS nije dobio izveštaj Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, a cifre objavljene u medijima su kontradiktorne i nisu dovoljno jasne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.