Komšije dižu minimalac na 630 €

Izvor: B92, 20.Jan.2017, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije dižu minimalac na 630 €

Vlada Slovenije predložila je da se iznos minimalne plate u 2017. poveća na 630 sa dosadašnjih 604, 35 evra.

Ipak, ovaj predlog izazvao je protivljenje poslodavaca, ali i nekih ministara.

Prema usklađivanju minimalnih plata s porastom životnih troškova u prošloj godini, one bi mogle da poratu za samo 0,5 odsto, ali ministarka za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak spremna je da odobri veće povećanje jer su minimalne plate razlog velikog nezadovoljstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među sindikatima i radnicima koji ih primaju, a njih je skoro 50.000, ne samo u privredi nego i na niže plaćenim poslovima u javnom sektoru.

Protiv tolikog povećanja minimalne plate izjasnio se u petak ministar privrede Zdravko Počivalšek, prema čijoj će oceni tako dodatno da opadne konkurentnost slovenačke privrede, a još oštrije reagovali su poslodavci preko svojih komorskih udruženja.

Prema njihovoj oceni, Slovenija je zbog stalnih pritisaka na rast minimalne plate od izbijanja ekonomske krize izgubila 7 hiljada već postojećih radnih mesta, a izgubljeno je i dodatnih desetak hiljada mesta koliko su poslodavci mogli da otvore da nije dolazilo do povećanja minimalne plate, i ionako velikih davanja za poslodavce.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.