Kobjerski: Više neće moći svako da gradi bez sankcija

Izvor: Blic, 04.Okt.2015, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobjerski: Više neće moći svako da gradi bez sankcija

Zakon o ozakonjenju objekata, koji treba da legalizuje oko milion i po bespravnih objekata u Srbiji, uvešće red i u buduću gradnju, jer niko više neće graditi bez papira i građevinskih dozvola, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu Viktor Kobjerski rekao je da je nacrt Zakona o ozakonjenju objekata dobar, ako se uporedi sa prethodnih pet koj su pokušali da reše problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << legalizacije, s obzirom da predvidja jeftinu legalizaciju porodičnih stambenih objekata, kako kaže, "za male pare".

- Jedna od osnovnih stvari u našoj privredi je pokušati da se legalizuju bespravni objekti koji su građeni u prethodnom periodu bez poštovanja urbanizma, zakona, propisa i drugo. Pet pokušaja je bilo da se ti objekti uvedu u legalne tokove, ali nikako nije uspevalo, uprkos tome što je 2002. predviđena i krivična odgovornost za sve koji grade bespravno - istakao je Kobjerski.

On ističe da nema ništa sporno u tome da se omogući jeftina legalizacija građanima koji su rešavali stambeno pitanje, s obizirom da su učestvovali u izgradnji skundarne infrastrukture i sami dovodili struju, vodu i kanalizaciju.

- Problem se pojavljuje kod novčanih nadokanada za zemljište kod onih koji su se bavili komercijalnom izgradnjom objekata i dobijali dozvole za objekte i imali mogućnosti da budu u legalnoj sferi, ali su povećavali obim objekata, kvadraturu i dizali čak i dva ili tri sprata više nego što im je bilo dozvoljeno - naglasio je Kobjerski.

On očekuje da više neće moći svako da gradi bez sankcija, kao što je to do sada bio slučaj, kao i da će se koristiti legalni građevinski materijali, za koje će se plaćati porez i imaće potrebne papire.

Novi zakon o legalizaciji objekata, koji predviđa da je za legalizaciju porodične kuće do 100 metara kvadratnih u Beogradu potrebno prosečno oko 100 evra, biće donet do kraja oktobra, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Nacrt zakona o ozakonjenju objekata predviđa 238 puta niže troskove i tri puta manje dokumenata, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.