Ko se sve namerčio na kombinate?

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko se sve namerčio na kombinate?

Agencija za privatizaciju objavila je ponudu za prodaju pet poljoprivrednih preduzeća iz Vojvodine.

Reč je o "Omoljici” iz Pančeva, "Bratstva-jedinstva” iz Neuzine, "Vojvodine” iz Starčeva, "7. jula” iz Siriga i "Semena–Tamiš“ iz Pančeva.

Podsetimo, to su preduzeća iz plejade firmi u restrukturiranju, kojih je u prvom pozivu za nove kupce bilo 504, a za koje je, kada je poziv lane raspisan, vladalo veliko interesovanje. Od tih pet vojvođanskih poljoprivrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća najviše potencijalnih kupaca javilo se tada za siriški “7. juli”: Agenciji za privatizaciju stiglo je čak 22 pisma zainteresovanih za to dobro.

U prvi mah, bilo je iznenađujuće to što je preduzeće u Sirigu zapalo za oko mogućim novim gazdama s obzirom na to da nema mnogo zemlje – 390 hektara, koliko mu je ostalo nakon restitucije i inih peripetija vezanih za vlasništvo. Ali, razumljivo je da bi mnogi voleli da stave šapu na izuzetno parče najkvalitetnije vojvođanske zemlje koja se, uz to, naslanja i na auto-put. Javili su se tad i naši biznismeni, od vlasnika kompanije "Matijević“ Petra Matijevića i prvog čoveka "MK grupe“ Miodraga Kostića, do nekih manjih, preko stranaca – Bugara i Mađara, do Kineza i Italijana, koji su ga i pre toga bezecovali. Sirižane su prošle godine obilazile dve kineske firme, i to "Shandong njanbao group” i "Shandong art agriculture”, kao i predstavnici italijanskog "Ferera“, najavljujući baš na njivama "7. jula“ prvu plantažu lešnika u Srbiji, ali su se ipak predomislili i uzeli "Aleksu Šantića“.

Za poljoprivredni kombinat "Dolovo” kod Pančeva pisma o zainteresovanosti, u prvom pozivu Agencije za privatizaciju, poslalo je 12 kupaca, za "Graničar” iz Gakova 11. Gakovačko preduzeće obrađuje oko 4.000 hektara, i to uglavnom državnih njiva.Posebna je priča sivačka "Bačka“ jer je deo tog preduzeća već u rukama Arapa, kompanije "Al Ravafed“. Kompanija iz Abu Dabija je u februaru ove godine zvanično stupila u posed sivačkih ornica. Naime, po 6.995 evra hektar pripojila je 2.215 hektara "Bačke”, a dobila je i mogućnost da obrađuje 2.282 hektara državne zemlje u sivačkom ataru. Zbog neraščišćenih imovinskopravnih odnosa na parcelama, Arapi nisu prisvojili 1.451 hektar plodne crnice u "Bačkoj”, što je, do prodaje tog poseda, prepušteno da obrađuju preostali radnici sivačkog kombinata.

Agencija za privatizaciju je juče objavila i ponudu za prodaju imovine preduzeća "21. oktobar” iz Kragujevca, kao i kapitala preduzeća "Budimka” iz Požege i "Tehnohemija” iz Beograd. Na prodaju su ponovo ponuđene topionica i matična lokacija "21. oktobra” iz Kragujevca, koje su bile nuđene i 17. aprila, nakon čega je Agencija za privatizaciju povukla javne pozive, ne navodeći razlog. Početna cena po kojoj se nudi topionica je 660.614 evra, dok se matična lokacija firme nudi po početnoj ceni od 8,9 miliona evra. Rok za podnošenje prijave za obe celine je 22. jul, a otvaranje ponude je 5. avgusta.

Početna cena za prodaju kapitala "Budimke” je 2,1 miliona evra. Prijave za javno nadmetanje i ponude za kupovinu "Budimke” mogu se podneti do 20. jula, a otvaranje ponuda je 22. jula. Kapital beogradske "Tehnohemije” prodaje se po početnoj ceni nešto većoj od četiri miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 20. jul, a otvaranje je predviđeno 22. jula. Agencija za privatizaciju ponudila je na prodaju i kapital "Elektroporcelana” iz Aranđelovca i preduzeća "Delovi” iz Novog Pazara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.