Ko će zameniti ekonomske diplomate

Izvor: RTS, 26.Jun.2016, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će zameniti ekonomske diplomate

Projekat ekonomskih diplomata prekida se 30. juna. Za šest godina trajanja na njega je potrošeno gotovo devet miliona evra, a očekivani rezultati nisu postignuti. U Vladi ističu da se mora pronaći novi, jeftiniji, a efikasniji model preko kojeg će se u inostranstvu raditi na povećanju izvoza i investicija.
Pre šest godina put sveta poslato je 28 mladih stručnjaka, ekonomskih diplomata. Troškovi su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bili preveliki, a rezultati premali pa su mnogi poslednjih godina vraćeni kući. Preostalih devet vraća se krajem meseca, a program se ukida.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je program ukupno koštao osam miliona i 935 hiljada evra.
"Smatramo da je ideja bila dobra. Najlakše bi bilo da kažemo da su to ne nesposobni ljudi da nisu uspeli ništa da urade. Treba vrlo jasno analizirati učinak. Nisu svi bili u istoj poziciji. Generalno kad posmatramo uložena sredstva, nisu opravdana u smislu da smo nešto posebno dobili ", naglašava Ljajić.
Vlada traži drugi, našim mogućnostima primereniji način da se strancima približe naši proizvodi i poveća izvoz, a Srbija predstavi kao dobro mesto za ulaganje.
"Mi tražimo taj model u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom privrede", dodaje Ljajić. Ističe da ono što se sada čini najbrže i najrelanije je da se u Ministarstvu spoljnih poslova formira poseban sektor koji će se baviti ekonomskom diplomatijom, dodavši da se još traži definitivno rešenje.
Privredna komora koja ima predstavništva u pet zemalja, smatra logičnim da oni budu zaduženi za ekonomsku diplomatiju.
"Ideja bi bila da privreda sama plaća svoje prestavnike, i to je ono što je ključ ovog modela. Ideja je da oni rade u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima koja obavljaju delatnost spoljene politike", navodi Veljko Jovanović iz Privredne komora Srbije.
Takvu ekonomsku diplomatiju preko svoje privredne komore vodi Austrija, ali Makedonija na primer to radi preko Agencije za promociju izvoza, dok Nemačka, Slovenija i Hrvatska to čine preko Ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.