Kirbi: Esmark spreman da ispuni zadatak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2015, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Esmark spreman da ispuni zadatak

Ako Srbija želi profesionalni menadžment, Esmark je u potpunosti spreman da ispuni taj zadatak i to bi bilo dobro za Železaru u Smederevu, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Komentarišući vest da Esmark želi da učestvuje u javnom pozivu za izbor menadžmenta, Kirbi je rekao da se tu jedino postavlja pitanje ko je vlasnik čeličane.

"Jedno je pitanje ko je vlasnik. Vlada Srbije i Esmark u vezi s tim nisu uspeli da se dogovore, ali ako želite profesionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << menadžment, Esmark je u potpunosti spreman da ispuni taj zadatak i to bi bilo dobro za Železaru", rekao je Kirbi za Kurir.

Američki ambasador je takođe dodao da veruje u pozitivne ekonomske pokazatelje i brojke koje je izneo premijer Aleksandar Vučić jer, uveren je, vlada ozbiljno sprovodi reforme.

"Mislim da stvari idu u dobrom pravcu. Moramo da vidimo da li će se pozitivan ekonomski trend u prethodna dva meseca nastaviti. I u ekonomiji SAD imate periode koji su bolji i one koji su lošiji", rekao je on.

Kirbi je ocenio da Vlada Srbije vuče teške poteze, ali i da ima i pozitivnih primera javno privatnog partnerstva, kao što je Er Srbija.

To je, uveren je ambasador, način na koji mnoge propale kompanije mogu u kratkom periodu da postanu uspešne.

Na pitanje da li je to što je Srbija nedavno potpisala aranžman iz predostrožnosti sa MMF dovoljan signal za američke investitore da je stabilna, kad su ekonomski parametri u pitanju, Kirbi je odgovorio:

"Razgovarao sam sa jednom kompanijom koja ima fabriku u Meksiku i koja zapošljava 12.000 radnika. Oni traže da otvore pogone u Evropi i zaposlili bi minimum 1.000 radnika. Aranžman sa MMF predstavlja ozbiljan pokazatelj da je država počela da konsoliduje svoje javne finansije".

Kirbi je, međutim, podvukao da su razgovori tek u početnoj fazi, pa ne bi bilo korektno da govori o kojoj kompaniji je reč.

On je ukazao da je u Srbiji već američka korporacija NCR.

"Morate da znate da evropska ekonomija i dalje ima problema. Srbija definitivno ima neke prednosti, dobar Zakon o radu, kvalifikovanu radnu snagu", rekao je Kirbi i dodao da je raspadom Jugoslavije Srbija postala najveća zemlja, a time i najlogičniji izbor za lidera u regionu.

"Kakva god da je prošlost iza vas, ne možete je promeniti, ali na sadašnjost i budućnost možete da utičete i da je menjate, a budućnost je da imate najbolje moguće odnose sa susedima. Nije to samo političko pitanje već i zbog ekonomije, od koje svi mozete da imate koristi", kaže on.

Kirbi je u tom kontekstu ukazao da su posle 50 godina uspostavljeni odnosi sa Albanijom, da je prva Vučićeva poseta kao premijera bila poseta Sarajevu, dok sa Hrvatskom Srbija ima "istoriju kakvu ima".

To su potezi koje povlače zemlje koje su lideri u regionu, a Srbija to sigurno jeste, kazao je Kirbi.

Na pitanje kako je shvatio poruku američkog državnog sekretara Džona Kerija da je Srbija na liniji vatre između Rusije s jedne i SAD i EU s druge strane zbog konflikta u Ukrajini, Kirbi je odgovorio da je Srbija bila oduvek evropska zemlja, ne samo geografski.

"Na mnogo načina ste povezani sa Evropom, i istorijski i ekonomski. Po mom mišljenju, naravno da nikada nećete odbraniti ono što je Amerika uradila na Kosovu, ali s druge strane ne razumem kako srpska javnost ne razume ono što je Rusija uradila Ukrajini, jer je to isto", rekao je on i dodao da "to nije logično".

"Vi ste nas Amerikance optužili da smo vam oteli deo teritorije, a s druge strane, to isto Rusija radi s Ukrajinom, otela je deo teritorije, to nije logično", ponovio je Kirbi.

Na pitanje zašto se stalno vrši pritisak na Srbiju da se opredeli kad je kriza u Ukrajini u pitanju, Kirbi je rekao da SAD nikad nisu rekle da Srbija mora da izabere.

"Vi sami birate svoj put. I sami ste izabrali da je vaš dugorocni cilj EU, a ako poredite američki i ruski model, naša ekonomija je bolja od ruske", rekao je Kirbi.

Kirbi je rekao i da, kao američki ambasador, priželjkuje da americki predsednik posetiti Srbiju, da je svet veliki, a da su, sa druge strane, Srbiju posetili i Hilari Klinton i Džo Bajden, kao i da će državni sekretar Džon Keri doći krajem godine na konferenciju OEBS u Beogradu.

Komentarišući nastavljene pregovori Beograda i Prištine, Kirbi je rekao da je dobro što je postignut dogovor u vezi sa pravosuđem, a kad je reč o problemima u dijalogu, to jeste problem Beograda isto toliko i problem Prištine.

Na pitanje kako se Srbija snašla u predsedavanju OEBS-om, ambasador smatra šef srpske diplomatije Ivica Dačić radi dobar posao.

"Bio sam u prilici da prisustvujem njegovom sastanku sa sekretarom Kerijem. Srbija je pokazala veoma aktivnu ulogu kao predsedavajuća OEBS", rekao je Kirbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.