Izvor: Danas, 22.Dec.2014, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi početkom februara ponovo u Fabrici kamiona

Kragujevac - Za tri fabrike Grupe Zastava vozila, prema poslednjim informacijama iz te firme, zainteresovano je osam kineskih kompanija. O mogućem partnerstvu sa Zastavom kamioni razgovaralo je četiri, sa fabrikom specijalnih automobila u Somboru tri, a sa Zastavom INPRO, koja proizvodi automobilske i druge prikolice, jedna kompanija.

Zastavu kamione prethodnih dana, međutim, nasuprot očekivanjima ovdašnje javnosti, nisu posetile delegacije kineskih kompanija JAK motors i Huang >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << hai, sa kojima kragujevačke kamiondžije već dugo pregovaraju o poslovno tehničkoj saradnji i strateškom partnerstvu. Fabriku kamiona, saznaje naš list, u prvoj polovini prošle sedmice posetili su predstavnici jedne velike izvozne firme iz Kine koja je učestvovala na prošlonedeljnom kinesko-evropskom samitu u Beogradu, a koja u centralnoj i istočnoj Evropi traži posrednika za plasman kineskih proizvoda na evropsko tržište.

U Kamionima kažu da predstavnici kompanija sa kojima pregovaraju o strateškom partnerstvu nisu bili u sastavu državne delegacije Kine koja je boravila u Srbiji, jer Agencija za privatizaciju još uvek nije zvanično odredila modele po kojima će se rešavati statusi preduzeća u restrukturiranju. Ističu, pritom, da nisu zainteresovani za saradnju sa izvoznim, odnosno firmama koje nemaju svoj razvoj i proizvodnju, te da očekuju skori nastavak i eventualno okončanje pregovora sa srodnim kineskim kompanijama sa kojima su u kontaktu već godinu i po dana. U Zastava kamionima tvrde da će ti pregovori biti nastavljeni početkom februara, do kada očekuju da Agencija obznani načine za rešavanje sudbine neprivatizovanih i preduzeća u restrukturiranju.

Podsetimo da Grupa Zastava vozila od sredine prošle godine pregovara o partnerstvu sa najvećim kineskim kompanijama za proizvodnju teretnih i terenskih vozila, Huang hai i JAK motors. Sa državnom kompanijom JAK motors u martu ove godine potpisan je i Memorandum o poslovno tehničkoj saradnji, koja bi se realizovala u tri faze i bila okončana strateškim partnerstvom, koje prema načelnom dogovoru dveju kompanija, podrazumeva i izgradnju zajedničke fabrike u Kragujevcu.

Novi poziv investitorima u januaru

Generalni direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović kaže da država narednog meseca treba da raspiše novi javni poziv investitorima za preduzeća u restrukturiranju.

- Investitori treba da dostave konkretne podatke o tome šta nameravaju da proizvode i kakve oblike partnerstva i visinu ulaganja planiraju u preduzećima za koja su zainteresovani - ističe Srejović.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.