Kinezi kupuju berzu u Čikagu

Izvor: B92, 06.Feb.2016, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi kupuju berzu u Čikagu

Kineska investiciona kompanija postigla je dogovor o kupovini berze u Čikagu, koja je osnovana pre više od 130 godina, preneo je Blumberg.

Kompanija Čonking kasin enterprajs grup potpisala je ugovor o kupovini berze čime će dobiti pristup tržištu hartija od vrednosti vrednom 22 hiljade milijardi dolara.

Berza u Čikagu stara 134 godine biće prva američka berza u vlasništvu kineske kompanije. Ta berza pokriva oko 0,5 odsto berzanskih transakcija u SAD.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Propisi u SAD nalažu da se kupoprodaja usmeri na berzu koja u tom trenutku nudi najbolje cene akcija.

Među manjinskim vlasnicima Čikaške berze su I trejd fajnenšl korporejšn (E*Trade Financial Corp), Benk of Amerika (Bank of America Corp), Goldman Saks (Goldman Sachs Group Inc) i Džej Pi Morgan Čejs (JPMorgan Chase & Co), a očekuje se da ćei manjinski vlasnici prodati svoj udeo, rekao je direktor te berze Džon Kerin.

Finansijski detalji prodaje Čikaške berze nisu objavljeni, a dogovor tek treba da odobre američki regulator. Berza u Čikagu je osnovana je 1882, oko 90 godina posle Njujorške berze, naveo je Asošijetid pres.

Blumberg navodi da ova kupovina postavlja mnoga pitanja među kojima je i zašto malo poznati investiciona kompanija a jugozapada Kine, bez poznatih veza sa trgovinom hartijama od vrednosti, ćeli da kupi jednu od najmanjih američkih berzi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.