Kinesko seme je jeftinije ali mi ga nikada nećemo cediti

Izvor: B92, 29.Sep.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kinesko seme je jeftinije ali mi ga nikada nećemo cediti"

Počeo je porodičnu proizvodnju prirodnih, hladno ceđenih ulja pre sedam godina, u šidskom selu Bikić, sa 110 kuća i 300 stanovnika. Celu proizvodnju obavljaju sa dve prese za ceđenje, a sirovine koriste isključivo domaće. Vlasnik i glavni menadžer Ekovitala Vladimir Kovač kaže da se od ovakve vrste prerade poljoprivrednih proizvoda, koji tako dobija dodatu vrednost, može živeti.

Osim kratkog perioda kada su se bavili proizvodnjom ekodizela, firma Ekovital od 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posvećena je proizvodima koji se dobajuju hladnim ceđenjem.

“Nabavljamo isključivo domaće sirovine, naravno koje uspevaju na našim prostorima. Lan je iz Kucure, golica iz Putinaca, lešnik iz Šida gde ima 100 hektara pod zasadima, slačica iz Feketića. Što se tiče isplativosti ne znači ako je domaće da je i jeftinije. Na primer kinesko seme bundeve golice je jeftinije od domaćeg. Ali mi ga nikad nećemo cediti”, kaže Kovač u razgovoru za Agrobiz B92.

Konkurencija u Srbiji, kaže, nije baš laka a ni lojalna, što je jedan od razloga što su od prošle godine u svoj asortiman uvrstili i novu paletu proizvoda.

“Mi smo se do proleća 2015. bavili isključivo proizvodnjom, po pravilniku, hladno presovanih jestivih biljnih ulja. To znači da su ulja dobijena isključivo od jedne vrste sirovine, što automaski znači da su 100% čista deklarisana ulja. Od proleća 2015. u proizvodni asortiman smo uvrstili po pravilniku i nerafinisan jestiva biljna ulja. Ova ulja se dobijaju mešanjem hladno presovanih ulja dva ili više. I automatski nisu 100% čista deklarisana ulja. Na to nas je navelo konstantno poređenje cene naših hladno presovanih i konkurentskih nerafinisanih hladno presovanih ulja. Tako na primer sad imamo hladno presovano bundevino ulje čija je veleprodajna cena 920 dinara za 250ml i imamo nerafinisano-hladno presovano čija je cena 540 dinara. Kad nas pitaju šta preporučujemo, isključivo prvu kategoriju”, objašnjava Kovač.

O tome kakvog kvaliteta i po kojim cenama se prodaju ulja u maloprodaji, kaže da je to naročito teška tema kada je reč o maslinovom ulju.

“Kod maslinovih ulja ima najviše ‘varijacija na temu’, nažalost. Najlakše je prepoznati tako što se stavi u frižider maslinovo ulje i ako ceo sadržaj pobeli – izgelira, to je dokaz da je hladno ceđeno i čisto. Ovo je način provere za maslinovo ulje. Za ulja naših proizvođača trebalo bi znati čitati etiketu. Reč ‘nerafinisano’ puno toga govori, tj. da ulje nije čisto deklarisano, nego mešavina dva ili više hladno ceđenih ulja. “Devičansko” govori da je sirovina zagrevana tj. pečena pre ceđenja . A “hladno ceđeno” da je 100% čisto deklarisano ulje. A u praktičnom prepoznavanju, najlakše je to uraditi sa uljem uljane tikve golice tkzv bundevino ulje jer ima katakterističnu tamnu boju, kad gledate kroz njega je rubin crveno a kad sipate tamna zelena boja. Što je ređe I prozirnije to je pokazatelj da ulje nije čisto uljane tikve golice”, otkriva Kovač.

Što se tiče poslovanja, Kovač kaže da su iskustva takva da svoje obaveze izmiruju mesec za mesec i radnicima i državi.

“Smatram da nam država ne vraća na pravi način, prevashodno u smislu zakona o plaćanju dobavljačima. Jer ako mi platimo sve svoje u 30 dana onda bi i nama trebalo da bude plaćeno u 30 dana, da ne govorim o plaćanju ‘srpskog avansa’ a to znači da dajete dodatni rabat na valutu od 3-5 dana. I to se ne poštuje jer je država dozvolila”, kaže Kovač.

Za sada proizvode izvoze u Hrvatsku i Crnu Goru, razmišljaju i o novim ulaganjima, proizvodima, sopstvenoj maloprodaji,…

“Nemamo svoju maloprodaju. Razmišljamo i u tom pravcu, ali tu treba napraviti dobru koncepciju. Jer naša maloprodaja ne može da ima mentol bombone u ponudi ili druge slične proizvode koji se prodaju u prodavnicama ‘Zdrava hrana’. Do kupaca smo u početku dolazili sistemom kucanja na vrata, danas se promenilo pa se već kupci sami javljaju što mi je izuzetno drago jer je pokazatelj kvaliteta. Nažalost jeste sistem od vrata do vrata izuzetno težak, jer mnogi vlasnici pa i sami radnici imaju odbrambeni stav kao da dolaziš da mu uzmeš deo imanja”, priča Kovač.

O tome da ulja koja proizvodi nisu samo hrana već mogu da pomognu i kod nekih zdravstvenih poremećaja, Kovač svedoči ličnim primerom jer su mu se vrednosti dobrog i lošeg holesterola unormalile nakon uzimanja 100% hladno ceđenog lanenog ulja. “Kada sam ga konzumirao, HDL je bio 2,41 a LDL 2,66 dok godinu dana pre toga u periodu kada ga nisam koristio vrednosti bile HDL1,67 a LDL 4,07."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Kinesko jeftinije ali ga nikad nećemo cediti"

Izvor: B92, 29.Sep.2016

Počeo je porodičnu proizvodnju prirodnih, hladno ceđenih ulja pre sedam godina, u šidskom selu Bikić, sa 110 kuća i 300 stanovnika...Celu proizvodnju obavljaju sa dve prese za ceđenje, a sirovine koriste isključivo domaće. Vlasnik Ekovitala Vladimir Kovač kaže da se od ovakve vrste prerade...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.