Kina pada sve niže i vuče svet sa sobom

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2015, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina pada sve niže i vuče svet sa sobom

Aktivnost u industrijskom sektoru Kine je neočekivano pala u septembru i to na najniži nivo za poslednjih šest i po godina, pokazuju rezultati istraživanja.

Takva vest je izazvala bojazan od ozbiljnijeg usporavanja druge najveće svetske privrede, što bi, kako ocenjuje Rojters, moglo izazvati krizu na finansijskim tržištima.

Preliminarni indeks upravljanja nabavkom (PMI) za fabrički sektor Kine, koji izračunava analitička kuća Kejksin u saradnji sa britanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kompanijom Markit, pao je u septembru na 47,0 poena, što je najgori rezultat od marta 2009. godine i ispod je očekivanja analitičara od 47,5 poena i podataka iz avgusta od 47,3 poena. Podaci ispod 50 poena ukazuju na pad industrijske aktivnosti, a iznad 50 poena na njen rast.

Na osnovu najnovijih podataka se može zaključiti da kineska fabrička aktivnost već sedam meseci zaredom beleži usporavanje, navodi Rojters.

- Slabiji od očekivanog PMI govori da su domaća i spoljna tražnja ostale slabe. Sada je gotovo sigurno da će kineski ekonomski rast pasti ispod 7,0 odsto u drugoj polovini tekuće godine - tvrde ekonomisti iz kompanije Minšeng sekjuritiz.

Pad industrijske aktivnosti u Kini je, takođe, izazvao novi strah u pogledu stanja druge najveće svetske privrede i globalnih perspektiva, izazvavši sunovrat vrednosti akcija na azijskim berzama.

Deonice na Honkonškoj i Šangajskoj berzi su pale, pri čemu je indeks Hang Seng oslabio 2,26 odsto, na 21.302,91 poena, a Šangaj kompozit za 2,19 odsto na 3.115,89 poena. Čak je i najširi indeks azijsko-pacifičkih deonica van Japana, MSCI, oslabio za više od 2,0 odsto.

Globalni investitori i zakonodavci su, kako ocenjuje Rojters, na ivici nerava zbog Kine, nakon što se američka centralna banka (Fed) prošle nedelje uzdržala od podizanja kamatnih stopa. Kao razlog navodi neizvesnost u vezi sa tim da li bi međunarodni problemi, a naročito usporavanje u Kini, mogli ugroziti oporavak američke privrede.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.