Kimova TAJNA ekonomskog rasta: Ekonomija Severne Koreje na NAJVIŠEM nivou u poslednjih 17 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2017, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kimova TAJNA ekonomskog rasta: Ekonomija Severne Koreje na NAJVIŠEM nivou u poslednjih 17 godina

Uprkos sankcijama, sušom i niskim cenama sirovina

BDP Severne Koreje porastao je za 3.9 odsto prošle godine, iako je bio pogođen osim sankcijama, sušom i niskim cenama sirovina

Ekonomija Severne Koreje raste najbrže u poslednjih 17 godina, saopštila je severnokorejska Centralna banka, uprkos sankcijama na moćda najizolovaniju zemlju sveta zbog njenog nuklearnog programa.

BDP Severne Koreje porastao je za 3.9 odsto prošle godine, iako je bio pogođen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osim sankcijama, sušom i niskim cenama sirovina. Rast je uglacnom podstakao rudarski i energetski sektor. BDP je prošle godine iznosio 28.50 milijardi dolara, što je samo delić od južnokorejskih 1.32 biliona dolara.

Prema saopštenim rezultatima, severnokorejski rast je 2016. godine na najvišem nivou od 1999. kada je iznosio 6.1 odsto.

Severna Koreja, čiji je glavni trgovinski partner Kina, povećala je izvoz za 4.6 odsto, što je najveći skok od 2013. godine.

Severna Koreja je pod sankcijama Ujedinjenih nacija od 2006. godine zbog razvoja balističkih projektila i nuklearnog programa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.