Kazne za bankarske gigante

Izvor: VOA, 12.Nov.2014, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za bankarske gigante

Regulatorna tela u SAD, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj kaznila su pet velikih međunarodnih banaka sa skoro 3 milijarde i 400 miliona dolara, zbog navodnog pokušaja manipulacije deviznih tržišta u poslednjih nekoliko godina.

Regulatori su izrekli kazne američkim bankama Citibank i JPMorgan Chase, Kraljevskoj banci Škotske, britanskoj HSBC Bank i švajcarskom gigantu UBS.

Izvršni direktor britanske Službe za kontrolu finansijskog poslovanja Martin Vetli kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da su berzanski trgovci u tim bankama bili mnogo više zainteresovani za svoj lični profit nego interese svojih mušterija da se razmena sprovodi fer i pošteno.

Regulatori navode da pet banaka između 2008. i 2013. godine nisu adekvatno obučili i nadgledali berzanske trgovce, dozvolivši im da razmenjuju informacije i manipulišu kurs. Na deviznim berzama svakodnevno se obavi razmena valuta u vrednosti od skoro 5.300 milijardi dolara, od čega se 40 odsto dešava u Londonu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.