Karta za prevoz poskupela tri puta

Izvor: B92, 17.Dec.2014, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karta za prevoz poskupela tri puta

Cena pojedinačne karte u gradskom prevozu u srpskoj prestonici, u poslednjih pet godina povećala se više od sto odsto.

Sa 32 dinara, koliko je iznosila 2009, do danas je poskupela na 73 dinara, a ukoliko Direkcija za javni prevoz usvoji predlog o ukidanju pojedinačne karte, od 1. januara bi najjeftinija mogla da bude vremenska karta od 90 minuta, koja će se prodavati po ceni od 90 dinara. Ili skoro tri puta skuplje nego 2009.

Prevoz u Beogradu trenutno je jeftiniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odnosu na mnoge evropske metropole, koje su predstavnici grada obišli u poslednjih nekoliko meseci i sa kojima porede naš glavni grad. I u poređenju sa regionom, Beograd čak ni sa novonajavljenom cenom ne parira najskupljem Zagrebu, gde pojedinačna karta kada se prevede u domaću valutu košta 160 dinara.

Ukoliko se cenovnik promeni od Nove godine, na listi najskupljih, ispod Beograda ostaće Podgorica sa cenom pojedinačne karte od 85 dinara, zatim Banjaluka sa 75, kao i Skoplje koje je na poslednjem mestu sa 60 dinara. Ispred će ostati Zagreb (160), Ljubljana (147) i Sarajevo (100).

Međutim, kada se račun svede na mesečno izdvajanje za prevoz i tome doda parametar prosečne plate, glavni grad zauzima šampionsko mesto. Naime, zaposleni Zagrepčanin mesečno za prevoz izdvaja 6,67 odsto svoje plate, Sarajlija 6,64, Ljubljančanin tek 3,82, a Beograđanin čak 7,44 odsto.

Ova realnost, međutim, neće pokolebati nadležne da realizuju novi tarifni model i sprovedu novu tarifnu politiku. Prema nezvaničnim najavama, osim što će Beograđani ostati bez pojedinačne karte, i na penzionere bi mogao da bude primenjen sličan model kao u Sarajevu.

Sarajevski auto-prevoznik ima različite kategorije penzionera. Cena karte se određuje shodno primanjima korisnika, pa oni sa primanjima ispod 18.300 dinara (prevedeno iz konvertibilnih maraka) imaju besplatan prevoz. A do 36.500 plaćaju kartu 250 dinara, dok oni sa većim primanjima mesečno izdvajaju 860 dinara za vožnju. Zaposleni za gradski prevoz izdvajaju 3.230 dinara, dok je pojedinačna karta 100 dinara.

Žitelji glavnog grada Slovenije dnevnu kartu kupuju po ceni od 147 dinara. U Ljubljani, zaposleni i svi punoletni mesečno za javni prevoz izdvajaju oko 4.400 dinara, dok učenička mesečna povlastica iznosi 2.375 dinara. Penzioneri mesečnu kartu plaćaju 2.375 dinara, a nezaposlene povlastica košta oko 2.000 dinara. Besplatno se voze jedino deca uzrasta do šest godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.