Kanskom festivalu bledi sjaj?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2017, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanskom festivalu bledi sjaj?

Jubilarni, sedamdeseti filmski festival u Kanu protiče u znaku kritika upućenih organizatorima. Prepoznatljiva programska matrica takmičarskog dela, u trci za Zlatnu palmu, koja se oslanja na poznata imena, ove godine nije dala očekivane rezultate.

Mnogi autori su ozbiljno razočarali svojim najnovijim ostvarenjima: Tod Hajnes sa "Čudesima", dvostruki dobitnik Oskara i Zlatne palme Mihael Haneke sa "Hepiendom", Kornel Mundruco sa "Jupiterovim Mesecom", Jorgos Lantimos sa "Ubistvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetog jelena" ili Mišel Aznavisijus sa delom Redoutable.

Pažnju su, do sada, pobrala samo tri filma: sjajni Rus Andrej Zvjagincev sa "Bez ljubavi", zatim Šveđanin Ruben Oslund sa "Kvadratom" i Francuz Robin Kampilo, rođen u Maroku, sa provokativnim filmom "120 otkucaja u minuti". Tako skroman rezultat nije dugo zabeležen u Kanu, za šta mnogi krivicu pripisuju dugogodišnjem umetničkom direktoru Tijeri Fremou.

Festival je doživeo i ozbiljan udar zbog dopuštanja agresivnog nastupa dvema internetskim mrežama "Netfliksu" i "Amazonu", u ulozi producenata, koje su smestile svoje filmove u takmičarski program. Ova dva giganta imala su četiri filma - "Netfliks" je predstavio "Okju" južnokorejskog reditelja Bong Jon Hoa (sa Tildom Svinton) i "Mejeroviceve priče" Amerikanca Noa Baumbaha (sa elitnom postavom Dastinom Hofmanom, Benom Stilerom i Adamom Sandlerom), a Amazon "Čudesa" Toda Hajnesa (sa Džulijen Mur) i "Ti nisi nikad bio ovde" Engleskinje Lin Ramsej (sa Hoakinom Finiksom). Prisustvo ovih filmova, mimo dosadašnjih pravila o distribuciji, izaziva veliku polemiku među vlasnicima bioskopskih dvorana, koji smatraju da su time ugroženi svetski i domaći autori.

Osude zbog "Tvin Piksa"

Dodatno ulje na vatru, u inače uzavreloj i polemičkoj atmosferi, dolilo je prisustvo dvoje legendarnih reditelja, inače miljenika Kana, Amerikanca Dejvida Linča i Novozelanđanke Džejn Kempion, ali ne sa novim filmovima, nego sa televizijskim serijama. Reč je o novom Linčovom "Tvin Piksu" (ekipi serijala je upriličena i pojava na crvenom tepihu, što je mimo dosadašnjeg protokola) i "Kineskoj devojci" Kempionove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.