Kanski festival: Novi program posvećen ženi na filmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanski festival: Novi program posvećen ženi na filmu

Predstojeći, 68. Filmski festival u Kanu predstaviće svoj novi program posvećen ženi na filmu, u okviru kojeg će biti dodeljene dve nagrade.

Nazvan " Women in Motion ", program je pokrenut u saradnji sa francuskom kompanijom luksuzne robe "Kering".

Od nastanka festivala, samo je jedna rediteljka uspela da osvoji Zlatnu palmu - Australijanka Džejn Kempion za film "Klavir" (1993).

Neretko optuživani za seksizam, organizatori festivala pokušaće da ublaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovu polemiku novom, paralelnom selekcijom koja ima za cilj da istakne i nagradi doprinos žena sedmoj umetnosti.

"Ovo je jedinstvena prilika da se podstakne razmišljanje o neophodnosti veće zastupljenosti žena i njihovog stvaralaštva unutar kinematografske industrije", izjavio je direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo, prenose francuski mediji.

Tokom trajanja festivala od 13. do 23. maja, u okviru programa " Woman in Motion " biće održano nekoliko razgovora na temu mesta žene u kinematografiji, njene zastupljenosti u okviru profesije i na ekranu kao i ženskog pristupa naraciji i snimanju.

Od ove godine će, tim povodom, biti dodeljene i dve nagrade - jedna kojom će biti odato priznanje nekoj od istaknutih ličnosti filmske industrije koja je znatno doprinela promociji žena, dok će druga biti uručena nekoj mladoj rediteljki.

"Doprinos žena filmskoj industriji, bilo na ekranu ili iza kamere, je neprocenljiv i od suštinskog značaja. Mi se nadamo da ćemo ovim programom postići da njihov rad i zalaganje dobiju još veće priznanje", zaključio je Fremo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kanski festival: Novi program posvećen ženi na filmu

Izvor: Blic, 01.Apr.2015

Predstojeći, 68. Filmski festival u Kanu predstaviće svoj novi program posvećen ženi na filmu, u okviru kojeg će biti dodeljene dve nagrade...Nazvan “Women in Motion”, program je pokrenut u saradnji sa francuskom kompanijom luksuzne robe “Kering”...Od nastanka festivala, samo je jedna rediteljka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.