Kanadska privreda na putu ka recesiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanadska privreda na putu ka recesiji

Kanadska ekonomija je po svoj prilici na putu ka recesiji, procenjuju stručnjaci banaka Nomura i "Banka Amerike Meril Linč" (BAML).

Kanada, peti po veličini proizvođač nafte u svetu, pogođena je padom globalnih cena nafte i njena privreda je u prvom kvartalu potonula 0,6 odsto na godišnjem nivou, prenosi agencija Frans pres.

Nomura prognozira da će kanadski bruto domaći proizvod u drugom kvartalu potonuti 0,5 odsto, dok BAML očekuje negativan rast od 0,6 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u datom periodu.

"Ekonomija belezi slabe rezultate od početka godine i izgleda da je ušla u recesiju u prvoj polovini 2015. i pored monetarnog labavljenja iz januara", navodi ekonomista BAML Emanuela Enenahor.

Čarls Sen-Arno iz Nomure navodi da privredni pad nije samo rezultat šumskih požara u Alberti koji du doveli do privremenog zatvaranja dve postrojenja na koja otpada 10 odsto kanadske prozivodnje nafte iz bituminoznog peska.

Prognozira se da će recesija uticati na kurs kanadskog dolara, koji bi do kraja godine mogao da oslabi na 70 centi za američki dolar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.