Kamen temeljac za prvu Ikeu u Srbiji

Izvor: RTS, 14.Apr.2016, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamen temeljac za prvu "Ikeu" u Srbiji

Polaganjem kamena temeljca kod Bubanj Potoka počinje izgradnja prve "Ikeine" robne kuće u Srbiji. Prva faza projekta vredna je 70 miliona evra, a biće zaposleno 300 ljudi. Paralelno sa izgradnjom robne kuće, šest kilometara prema Nišu izmešta se i naplatna rampa Bubanj Potok. U oba slučaja izvođač radova je austrijski "Štrabag", a očekuje se da objekat bude gotov na leto sledeće godine.
Prva "Ikeina" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << robna kuća u Srbiji biće jedna od većih u regionu. Imaće 34.000 kvadrata, hiljadu i po parking mesta i restoran od 500 mesta.

Dok priprema terena uveliko traje u toku su i pregovori sa dobavljačima iz Srbije. Švedsku kompaniju zanimaju proizvodi od bukve, hrasta, kombinacije aluminijuma, metala i masivnog drveta.
Regionalni direktor Ikee za razvoj za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić kaže da im je cilj da u Srbiji što više proizvodu i da iz Srbije što više izvoze.
I da svi oni dobavljači, proizvođači koji mogu da ispoštuju rokove isporuke, kvalitet i sve ostale zahteve, količine i naravno cenovnu konkurenciju na globalnom nivou će apsolutno moći da uđu u mrežu naših dobavljača kojih danas ima preko 1000 u celom svetu", naveo je Lalić.
Za sada samo jedan proizvođač iz Srbije radi za Ikeu. Ekonomista Milan Kovačević smatra da domaće firme moraju što pre iskoristiti šansu podizanjem konkurentnosti. Kaže da im se upravo sada otvaraju nove mogućnosti.
"Ikea ima većinom zaštićen svoj dizajn. Ona omogućava da se brzo savlada proizvodnja i ako podstaknemo naše preduzetnike i finansijski, onda se može relativno brzo osposobiti veliki broj proizvođača koji bi isporučivali prioizvode kroz mrežu Ikee", smatra Kovačević.
Prema njegovim rečima, to bi bila naročito velika korist za naš privredni rast koji nam je najneophodniji u ovom momentu.
Očekuje se da do kraja godine "Ikea" donese konačnu odluku o proširenju investicije. Reč je o izgradnji trgovinskog parka vrednog oko 60 miliona evra, što bi zaposlilo još 500 ljudi.
Prva ideja o ulasku "Ikee" na srpsko tržište javila se pre 25 godina. Firma "Ikea Srbija" osnovana je pre devet godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.