Kalanović: Veliki trgovinski lanci reketiraju male firme

Izvor: Blic, 09.Nov.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Veliki trgovinski lanci "reketiraju" male firme

BEOGRAD - Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji moraju da plaćaju "reket" kako bi im se proizvodi našli na rafovima velikih trgovinskih lanaca, izjavila je danas za Tanjug potredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Potpredsednika Kalanović je upozorila na monopolsku ulogu velikih trgovinskih lanaca najavljući da će Vladi ukazati na taj problem, a da će u parlamentu to pitanje pokrenuti poslanička grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Kalanovićeva je rekla da je tokom jučerašnjeg sastanka sa privrednicima Trstenika i okoline čula od njih da veliki trgovinski lanci "naplaćuju od svake firme 150 do 300 evra za ulistavanje, odnosno ubacivanje proizvoda na svoje rafove, za period od nekoliko meseci".

Potredsednica Vlade za privredu i regionalni razvoj je istakla da je to "nedopustivo" i da bi država trebalo da jača poziciju domaćih proizvoda na tržištu.

"Neki od privrednika imaju više od 100 proizvoda i ako plate po 300 evra ulistavanje postavljaju sebi pitanje - da li uopšte treba da rade", naglasila je Kalanovićeva.

Male firme, prema Kalanović, ne mogu da izdrže takve namete, a upravo od snage MSP će u narednom periodu zavisiti jačanje sprke privrede i otvaranje novih radnih mesta, pa programi za podršku tom sektoru moraju da budu prioritetni.

Ona je rekla da realni sektora ima velike probleme i da država mora pažljivije da sluša njihove probleme.

Kalanovićeva je istakla da se veliki broj MSP trenutno bori za opstanak zbog nelikvidnosti.

Mali preduzetnici se, prema potpredsednici Vlade, najviše žale na nepovoljan privredni ambijent, razne takse i parafiskalna opterećenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.