Kakva je privredna perspektiva Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2016, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva je privredna perspektiva Novog Sada

Novosadska privredna scena oduvek je bila mešavina industrije, poljoprivrede, trgovine, bankarstva i finansijskih institucija. Tako je i danas, s tim što su se bankarska i finansijska delatnost u velikoj meri preselile u Beograd, a u privrednim granama prednjači trgovina.

"Kada govorimo o konkretnim ekonomskim pokazateljima, onda možemo da kažemo da je potrošačka moć građana Novog Sada skoro 30 posto veća nego ostatka Vojvodine, a skoro 50 posto veća, ne računajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beograd, u odnosu na ostatak Srbije", kaže dr Dragan Ilić, ekonomski analitičar.

Konkretno, to znači da je prosečna plata u Južnobačkom okrugu, čiji je Novi Sad centar, u junu bila gotovo 50 hiljada dinara. Po granama u kojima su ljudi zaposleni, najviše ih je u malim i srednjim preduzećima, i to u trgovini, a Novi Sad prednjači i po broju firmi u oblasti informacionih tehnologija.

Međutim, u oblasti bez koje nema sistemskog ekonomskog razvoja, to jest, u proizvodnji, brojke govore ponajviše u korist najava investicija.

"Ovih dana ćemo imati razgovore sa nekim nemačkim kompanijama, ne bih još da preciziram o čemu se konkretno radi, ali u pitanju je proizvodnja. Znači, mi ćemo s njima razgovarati i to ćemo precizirati u narednim godinama, da se proizvodnja afirmiše ovaj deo Vojvodine. Trgovinski centri su nešto drugo. I to na neki način pospešuje proizvodnju, ali onih malih", kaže Dragan Lukač, predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad

Dr Dragan Ilić dodaje da strane investicije moraju da daju konkretne rezultate, odnosno da uplaćuju porez i da uplaćuju zarada građanima.

"Dok se to ne desi, mi sad imamo u najavi dve velike investicije, jedna je Delfi Auto-moto Industry, druga je Lir, koji treba da dođe u Novi Sad. Naravno, ja kao ekonomista sam uvek za to da se dovode investitori u proizvodnom sektoru, jer to je ono što je jako bitno i važno za ekonomski razvoj", navodi Ilić.

Naši sagovornici su saglasni u tome da, bilo da su investitori domaći ili strani, građani žele da vide krajnji rezultat, a to su nova radna mesta, kako za one sa nižom i srednjom, tako i za one sa višom i visokom stručnom spremom, da bi se, pre svega, smanjila brojka od oko 30 hiljada građana koji svake godine napuste Srbiju zbog loše privredne situacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.