Kakva država, takva ekonomija: Srbija sedma po bednosti na svetu

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva država, takva ekonomija: Srbija sedma po bednosti na svetu

Medijska kuća "Blumberg", specijalizovana za finansije i ekonomiju, objavila je listu "zemalja sa najbednijom ekonomijom u 2016". Srbija zauzima 7. neslavno mesto u Top 10.

Ubedljivo najgora na svetskoj listi od 63 mesta je Venecuela, za koju analitičari u Blumbergovoj anketi prognoziraju da će imati inflaciju od 152 odsto i rast nezaposlenosti za 7,7 odsto.

Nije sve tako crno, kaže Blumberg ukazujući na primer Poljske, koja je 49. a početkom 2015. joj je procenjivano >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << znatno gore 15. mesto. Tamo situacija zavisi od nove vlade desnice, koja je svašta obećavala u predizbornoj trci.

Na listi, na kojoj se procenat nezaposlenosti dodaje na inflaciju Venecuela je četvorostruki "bednija" od drugoplasirane Argentine.

Takvom rekordnom rezultatu svakako neće pomoći ni dalji pad cena nafte, glavnog izvoznog proizvoda te južnoameričke zemlje, kao ni to što mora da ispati 10 milijardi dolara duga ove godine.

Zemlje koje slede na listi nemaju toliki problem sa inflacijom, koliko sa nezaposlenošću – Južna Afrika, Grčka i Ukrajina.

Srbija se, sa indeksom 20,9, nalazi između Ukrajine (26,3) i Španije (21,2), kao lošije plasiranih, i Turske (18,8) i Brazila (16,8) kao nešto boljih. Nije tako daleko ni Hrvatska (16,7), kao 10. najbednija, dok je Slovenija 29. (indeks 9,7).

Ostaće samo sirotinja i tajkuni

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.