Kako reći ne ruskom gasu?

Izvor: B92, 24.Apr.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako reći "ne" ruskom gasu?

Užurbano se traže alternative ruskom gasu. Da li je pravi odgovor na taj problem stvaranje energetske unije? Ponovo je oživela i diskusija na temu "fraking".

"Kakav god bio ishod konflikta u Ukrajini, pouka je jasna: zavisnost od ruskog gasa je prevelika, ona slabi Evropu". To je napisao poljski premijer Donald Tusk u gostujućem komentaru za list "Fajnenšel tajms".

On od Evropske unije traži da počne da se oslobađa zavisnosti od ruskog gasa. S tim u vezi, Tusk je predložio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvaranje neke vrste energetske unije po uzoru na bankarsku uniju.

Cilj bi morao biti da države Evropske unije tešnje sarađuju po pitanjima energetske politike i snabdevanja gasom i naftom. Za to je potrebna Centrala EU koja kupuje gas za svih 28 zemalja-članica, ali i mehanizam solidarnosti, preko kojeg se zemlje uzajamno potpomažu u slučaju nedostatka gasa. Pored toga, Evropska unija bi svoja alternativna, fosilna goriva, kao što su ugalj i sporni škriljac koji se nalazi u dubokim slojevima zemlje i iz kojeg se dobija gas, trebalo potpuno da iskoristi. Trenutno Unija trećinu svojih potreba za gasom i naftom pokriva isporukama iz Rusije.

Potraga za alternativama

Potraga za alternativom ruskom gasu uveliko je u toku. Političari sve više diskutuju o spornoj metodi "fraking“, koja je u SAD bitno smanjila zavisnost od isporuka gasa iz inostranstva. Zagovornici te metode potvrdu za svoj stav vide u najnovijem konfliktu sa Rusijom. Hemijski koncerni kao što je BASF izjasnili su se za korišćenje ter metode, ali gotovo bezuspešno. Protivnici stalno ukazuju da to predstavlja veliku opasnost za pitku vodu, ali i da se povećava opasnost od zemljotresa.

Hemijska industrija nada se da će, zahvaljujući tehnici i tehnologiji za fraking zaraditi milijarde. Zato veliki broj nemačkih firmi pledira da se preispita efekat koristi i štetnosti te metode.

"Do sada potencijale poznajemo samo iz studija. Tek bi trebalo ispitati koliko je sve ekonomski isplativo“, izjavio je nedavno portparol Udruženja za eksploataciju nafte i gasa (WEG) u Hanoveru. U Nemačkoj trenutno nije dozvoljeno korišćenje tehnike za metodu "fraking“. "Nema napretka. Takvo stanje pravne nesigurnosti nije održivo“, zaključio je portparol Udruženja.

Opasnosti koje nosi "fraking"

Organizacije za zaštitu čovekove okoline ukazuju na veliki rizik koji nosi metoda "hidraulički fraking“.

"Ne možemo da dozvolimo da u zemlju upumpavamo otrovne hemikalije koje zagađuju vodu“, kaže Štefan Ot iz Saveza za zaštitu prirode i okoline za agenciju "Rojters“. U Donjoj Saksoniji eksploatacijom gasa već je izazvano nekoliko zemljotresa.

"U kojoj meri je to u vezi sa 'frakingom' niko ne može precizno da kaže, ali ni da porekne“, dodaje Ot. U delovima SAD u kojima se koristi ta metoda, voda je, kako izveštavaju organizacije za zaštitu okoline, već zagađena.

Nemačka ministarka za okolinu Barbara Hendriks uključila se u ponedjeljak u diskusiju.

"Mi smo se u koalicionom sporazumu jasno izjasnili da ne želimo 'fraking'“, rekla je ona za radio Dojčlandfunk. To važi sve dok otrovne supstance moraju da se upumpavaju u najdublje slojeve zemlje, kako bi moglo doći do 'frakinga'“, rekla je ministarka Hendriks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.